Лист щастя: що робити, якщо надсилають молитву як спам?

30 Листопада 2020 20:26
457
Фото: asfera.info Фото: asfera.info

Постійно отримую розсилки з приводу «безперервного ланцюга молитов». Всякі там «листи щастя» я спокійно видаляла. Та тут про молитву, я задумалася. Чи правильно я роблю?

Єгор Коновка

Відповідає протоієрей Василь Кучер:

– Православна духовна практика не знає молитов «по розсилку» або «з примусу». В нашому народі вже давно існує прислів'я: «Невільник – не богомільник». Це означає, що молитва – справа добровільна, бо неможлива без любові, яка, в свою чергу, має одну важливу умову – свободу.

Крім того, сам по собі «безперервний ланцюг молитов» з розсилки виглядає дуже дивно. У цьому випадку, молитва перетворюється в магічний акт, діючий просто в силу виголошення певних слів. Звідси, чим більше таких «молитов» – тим надійніший результат.
Проте, християнство – це не магія, а дієвість молитви не залежить від кількості молитвослів'їв. Сам Господь попереджає, що «молячись, не говоріть зайвого, як язичники, бо вони думають, що будуть вислухані за своє велемовство» (Мф. 6, 7). Молитва, таким чином, повинна поєднуватися з покаянням, з вірою і щирою вдячністю Богові за всі Його благодіяння. Адже ні каятися, ні вірити в Бога чи дякувати Йому не можна по команді або по розсилці. Тому таку розсилку можна сміливо видаляти.

Інша справа, коли хтось просить вас помолитися за нього або за людину, яка цього потребує. Така розсилка може бути виправдана, але і вона не повинна примушувати до молитви. «Молитва за згодою», вже за самою своєю назвою, передбачає «згоду», тобто, акт волі, без якого вона втрачає всякий сенс.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також