Що важливіше: молитва чи послух?

27 Листопада 2020 21:24
99
Фото: verimvohrista.org Фото: verimvohrista.org

Не можу визначити, що корисніше, послух чи молитва. Читав, що послух, але тоді часу не залишається на себе, в т.ч. і на молитву. Чи все-таки важливіша молитва?

Андрій Городній

Відповідає протоієрей Сергій Успенський:

– Думаю, відповідь на ваше запитання досить проста – у всьому має бути золота середина. І слухняність, і молитва важливі, оскільки обидві є важливими складовими духовного життя людини. Саме тому вони не повинні заважати один одному, а органічно один одного доповнювати. Поєднати їх гармонійно і без шкоди для обох – великий труд. Але ж ніхто і не обіцяв нам легкого духовного життя.

Перший статут чернечого життя викладений ангелом одного з подвижників виглядав так: в тонкому баченні старець побачив себе ніби збоку, то в праці, то в молитві. Тобто саме чергування праці і молитви були тією дорогою, якою йшли святі отці у Горній світ. Думаю, що це треба з міркуванням застосовувати і нам у сучасному житті.

Будь-які крайнощі й перегини згубні. Коли людина займається тільки молитвою на шкоду родині, близьким, не піклуючись про рідних – це гріх. Від цього буває більше шкоди, ніж користі, при чому не тільки суто молитовнику, але й близьким. Але занурюватися виключно в зовнішні справи добра, на знаходячи часу для співбесіди з Богом – це теж неправильно.

Істина, як завжди, десь посередині. Це і називається царським, середнім шляхом. Що стосується техніки молитви, то думаю, що Вам потрібно під себе підлаштовувати її самостійно. Головне, щоб не губилися якісні характеристики молитви – увага, благоговіння і сердечний жаль.

Допоможи вам Господь!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також