Як правильно розуміти молитву на прийняття просфори і води?

16 Листопада 2020 22:29
307
В молитві для прийняття просфори і святої води, як і в багатьох інших молитвах, ми просимо Бога про прощення гріхів – і Бог нам прощає. Фото: dishupravoslaviem.ru В молитві для прийняття просфори і святої води, як і в багатьох інших молитвах, ми просимо Бога про прощення гріхів – і Бог нам прощає. Фото: dishupravoslaviem.ru

Як розуміти слова молитви на прийняття просфори і води: «Боже мій, нехай буде дар Твій святий і свята вода на відпущення гріхів...»? Адже гріхи відпускаються на сповіді!

Богдан Головченко

Відповідає протоієрей Діонісій Буренко:

– Для того щоб зрозуміти слова цієї молитви, потрібно усвідомити сенс Таїнства Сповіді. Адже в молитві для прийняття просфори і святої води, в молитвослов'ях молебню, у вечірньому і ранковому правилі і різних молитвах протягом дня ми просимо Бога про прощення гріхів – і Бог нам прощає.

А для чого ж тоді Сповідь? – запитаєте ви. Дійсно, щоб примиритися з Богом, досить щиро попросити у Нього пробачення. А Таїнство Покаяння, яке ґрунтується на біблійних словах (Мф. 18: 18, Ін. 20: 23, Іак. 5: 16), дає стражденній душі християнина не тільки прощення гріхів, а ще відтворює спалений місток між Богом і людиною.

Сповідь – це відновлення обітниць Таїнства Хрещення; Бог не просто прощає гріхи грішного, але і очищає душу людини до первозданної святості. Тобто людина, яка щиросердно розкаялася, стає духовно чистою, як немовля. І священна книга його життя після сповіді починається з чистого аркуша.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також