Чи можна не читати Біблію й бути при цьому православним?

10 Березня 2020 16:13
752
Фото: uznavay.pro Фото: uznavay.pro

Чи можна не читати Біблію і при цьому бути при цьому православним? Це важко, нецікаво, у переказі святих отців «доходить» краще і легше. Або хоча б із тлумаченнями.

Євген Солончак

Відповідає ієрей Олексій Малюков:

– Не читати Біблію не можна, це не тільки ставить під сумнів наше православ'я, але і наше спасіння. Апостол Петро говорить: «немов новонароджені немовлята, жадайте щирого духовного молока, щоб ним вирости вам на спасіння» (1Пет. 2:2). І нехай апостол говорить тут, швидше за все, про Старий Завіт, віруючій людині обов'язково і навіть необхідно читати як Новий, так і Старий Завіт.

Апостол Павло писав до Тимофія: «Усе Писання Богом натхнене, і корисне для навчання, для докору, для виправлення, для виховання в праведності».

Святе Письмо – велика річ. Церква вкрай благоговійно ставиться до нього – в ньому основа нашої віри. А Євангеліє ми навіть цілуємо, оскільки там укладені слова Самого Христа. «...Розкриваючи для читання книгу — Святе Євангеліє, згадай, що вона вирішить твою вічну долю. За нею ми будемо судимі..." (свт. Ігнатій Брянчанінов). З благоговінням потрібно ставитися не тільки до самої Книги, але й до того, що в ній написано.

Але те, що читати Писання краще з коментарями святих отців це правда. Так дає своє повчання і Ігнатій Брянчанінов: «...Спершу більш займайся читанням святих отців. Коли ж вони навчать тебе читати Євангеліє, тоді вже переважно читай Євангеліє». Святі отці – це камертон розуміння Біблії, вони виконали велику працю, створивши для нас тлумачення, очищені від єресей і всього душешкідливого.

Іоанн Златоуст говорив вже в IV столітті, що все вже витлумачено, що ніби всі винайдені ліки, а наше завдання лише правильно приймати їх. Дійсно правильне застосування прочитаного найголовніше. Тому що якщо просто читати і не виконувати, ми будемо мати велике засудження за це. «Слова Божественного Писання читай справами, а не багато говори, марнославлячись одним простим розумінням...» (прп. Марк Подвижник).

Читати Священне Писання життєво важливо, щоб краще пізнати себе, Бога, Його волю про цей світ і кожного з нас. Починайте читати з коментарів святих отців, наприклад святителів Феофілакта Болгарського, Іоанна Златоуста, Феофана Затворника, преподобного Єфрема Сиріна. Читаючи Новий Завіт, не забувайте і про Старий, так, він складніше, але повірте, ви знайдете в ньому багато цікавого.

Прочитане ж намагайтеся втілювати в життя. Про це сказав Сам Христос, щоб закон Божий був написаний прямо на серцях людських, а значить на всьому нашому житті.

Допоможи вам Бог!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також