Чи можна зцілитися тільки молитвою, без лікарів?

06 Листопада 2018 18:25
488
Грецькі ченці відвідують одеський госпіталь Грецькі ченці відвідують одеський госпіталь

Чи можна в разі якоїсь хвороби не звертатися до лікарів, не лікуватися, а покладатися виключно на посилену молитву і поїздки до чудотворних ікон, мощей?

Світлана Саєнко

Відповідає протоієрей Олександр Карпюк.

– Люди почали хворіти і вмирати тоді, коли сталося гріхопадіння. Ісус Христос у Новому Завіті дав нам чітке розуміння того, через що ми будемо хворіти і страждати від хвороб. Згадаймо розповідь про розслабленого, який багато років не міг ходити: «Чадо! – сказав Господь розслабленому. – Прощаються тобі гріхи твої" (Мк. 2, 5). Цим Господь свідчить, що гріхи, в більшості випадків, є початком і причиною хвороб. Звичайно, бувають і винятки, тому слід спочатку ліквідувати причину, а потім зникне і згубний вплив гріха на людину.

Для того щоб зрозуміти, які важкі наслідки має гріх для людської природи, треба знати, що таке гріх.  Гріх – це неправильний вчинок, який суперечить Божим заповідям, йде в розріз з Божим вченням, Божими настановами. Гріх – це неправильна, аморальна поведінка людини. Гріх – це своєрідна моральна і духовна отрута, яка отруює душу і тіло.

Хвороба – це наслідок гріха, а оскільки душа і тіло тісно пов'язані між собою, то хворіє тіло – хворіє душа, хворіє душа – страждає тіло! При хворобі, перш за все, ми повинні думати про душу, яка вічна і є подихом Божим, а вже потім – лікувати тіло!

Як зцілити душу? Перш за все, примиритися з Богом, усвідомити свою гріховність, покаятися. Власне, на цьому етапі оздоровлення потрібно посилено молитися, можна відвідувати монастирі, прикладатися до чудотворних ікон, мощей святителів. 

Однак за лікуванням тілесним варто звернутися до професіоналів – лікарів, які теж дані нам Богом. Якщо існують ліки, що зцілюють хвороби, то не підтримати ними тіло, що гине – це самогубство.

Якщо говорити про ченців-цілителів, то потрібно згадати, що серед них було чимало відомих лікарів, зокрема, Амфілохій Почаєвський. Про його вміле лікування написана не одна книга спогадів тих, хто приїжджав за допомогою до старця. А мощі преподобного, які спочивають у Почаївській лаврі, зцілюють хворих і тепер.

Доречно також згадати і святого наших днів, святителя Луку Войно-Ясенецького, який відійшов до Господа 11 червня 1961 року. Він був єпископом і хірургом. Лікував людям душі і тіла. І зараз чудово допомагає лікарям ставити діагнози, навіть оперувати людей, які молитовно звертаються до нього про допомогу.

На завершення хотілося б нагадати, що хвороба тіла не завжди є чимось недобрим. Багато святих просили у Бога не забирати від них тілесних хвороб, які, принижуючи тіло, роблять здоровішою душу і наближають її до покаяння і до Бога.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також