Смирення – це шлях, яким пройшли всі святі, – Предстоятель УПЦ

27 Серпня 2021 21:28
39
Блаженніший Митрополит Онуфрій. Фото: news.church.ua Блаженніший Митрополит Онуфрій. Фото: news.church.ua

Блаженніший розповів, що якщо людина через смирення відмовляється від усього, то смирення робить її здатною вмістити ще більше благодаті і дарів, ніж вона мріяла.

27 серпня 2021 року Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів, що смирення – це шлях, яким пройшли всі святі без винятку, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Під час проповіді Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів, що преподобний Феодосій Печерський, пам’ять якого звершується 27 серпня, відрізнявся великою смиренністю і ніколи не цурався навіть самої важкої роботи, через що паломники часто не могли розпізнати в ньому ігумена Києво-Печерської лаври.

Як приклад його Блаженство навів випадок з життя преподобного Феодосія Печерського, коли після бесіди з князем Ізяславом святий поїхав від князя на його кареті.

«Візник не знав, кого везе, і, втомившись, вирішив, що далі чернець у бідному одязі повинен керувати кіньми. Преподобний Феодосій скромно вийшов із карети і сів на коней. Коли вже під ранок вони під’їжджали до лаври, то візник побачив, що весь люд, який їм зустрічався, зупинявся і низько вклонявся прп. Феодосію. Візник зрозумів, що він припустився помилки. Прп. Феодосій, побачивши, що візник зніяковів, сказав: "Добре, брате, тепер ти вже далі сідай на коней, а я в карету". Візник був ще більше здивований, коли побачив, що вся братія зустрічає преподобного з великою шаною. Він розгубився, а преподобний заспокоїв його та запросив до трапезної, обдарував подарунками і відпустив із миром», – розповів Блаженніший владика.

«Смиренністю догоджали всі святі. Немає такого святого, який би догодив Богу, не смиряючись. Смирення – це є віддання себе в руки люблячого Бога, що очищує людину від гріха і робить її чудовим творінням, що ми називаємо святим», – підкреслив Митрополит Онуфрій.

Він зазначив, що преподобний Феодосій відрізнявся глибоким смиренням, «ніколи свою волю не ставив вище волі Божої, завжди шукав, що Богу угодно, а не те, що йому подобається, все зі смиренням приймав і дякував за все Богу. Йдучи шляхом смирення, молитви, покаяння, він досяг високого ступеня святості».

Предстоятель побажав, щоб ми брали приклад зі святих і теж були смиренними перед Богом і один перед одним.

«Коли Бог посилає якісь випробування, перевірку в житті, то ми повинні миритися перед Богом і не підносити свої плани над Божественними планами. Людині можна щось бажати, але якщо те Бог благословляє, і з вдячністю це робити. Якщо Бог перешкоджає нашим планам, то не треба битись лобом об стіну, а треба смиритись і сказати: "Хай буде воля Твоя"», – додав Архіпастир.

За його словами, смиренність має дивну властивість: «Якщо людина відмовляється від усього, то смирення робить її здатною вмістити ще більше благодаті і дарів, ніж вона і мріяла. Ми іноді прагнемо доброго, але частіше — поганого, а Бог якщо дає щось людині, то тільки доброго».

Підсумовуючи сказане, Митрополит Онуфрій закликав до смирення, молитви і терпіння – «це той шлях, який пройшли всі святі і зокрема прп. Феодосій, і якщо ми будемо йти цим шляхом, то Господь буде милостивим до нас».

Раніше СПЖ писала, що Предстоятель очолив свято на честь преп. Феодосія в київській Лаврі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також