Блаженніший Митрополит Онуфрій благословив паству УПЦ на Великий піст

11 Березня 2021 17:57
185
Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Онуфрій. Фото: news.church.ua Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Онуфрій. Фото: news.church.ua

Послання Предстоятеля до пастви зачитають у всіх храмах і монастирях Української Православної Церкви за Божественною літургією у Прощену неділю.

Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій благословив паству на Великий піст, який в цьому році почнеться 15 березня. Послання Предстоятеля з нагоди Прощеної неділі і початку Великого посту направлено єпархіальним архієреям і 14 березня прозвучить у всіх храмах і монастирях УПЦ.

У своєму благословенні Блаженніший висловив надію, що прийдешній піст стане часом як духовного, так і тілесного оздоровлення, що особливо актуально в умовах триваючої епідемії коронавірусу, а також торкнувся теми антицерковних законів, що обмежують права віруючих Української Православної Церкви.

СПЖ наводить повний текст Послання, опублікованого на сайті Інформаційно-просвітницького відділу.

Возлюблені у Христі Преосвященні владики, отці, матушки, брати i сестри!

Сердечно поздоровляю усіх Вас з початком Великого посту – особливо важливого часу в духовному житті кожної віруючої людини.

У дні Святої Чотиридесятниці ми покликані згадати про духовну складову свого життя, покаятися у гріхах, укріпити свої духовні м’язи подвигом стриманості і молитви, для того щоб з чистим серцем та оновленими силами зустріти торжество із торжеств – Світле Христове Воскресіння.

Найсуттєвіша ціль посту – це смирення перед Богом. Людина, яка смиренна перед Богом, завжди прагне добра. Відсутність смирення породжує гордість, ворожнечу, протистояння, війни, яких, на жаль, у нашому світі сьогодні дуже багато. Треба завжди пам’ятати, що всім нам через смирення і щире покаяння необхідно преобразитися. Ми постуємо заради чогось більшого, аніж просто утримання в їжі. Внаслідок обмеження надмірності в задоволенні своїх щоденних потреб і віддалення від життєвої суєти відбувається очищення душі, наближення її до Бога, наповнення серця духовною радістю та бажанням жити за заповідями Божими. Великий піст – це наша спроба змінити себе і світ на краще.

Крім того, маємо сподівання, що прийдешній піст стане часом не тільки духовного, але і тілесного оздоровлення. Це особливо актуально в умовах, коли пандемія коронавірусу продовжує хвилювати людей усього світу. Хвороба змусила кожного з нас подивитися на повсякденне та звичне нам життя інакше. І зараз, коли вже рік ми знаходимось в умовах карантинних обмежень, ми маємо усвідомити, що саме піст, а разом з ним і щире покаяння, змінюють Божественні суди зі строгих на милостиві по відношенню до всіх нас.

Не може не хвилювати нас і те, що до цього часу, не зважаючи на численні прохання і звернення, у нашій державі не відмінені закони, що були прийняті минулою владою, і які суттєво обмежують права віруючих Української Православної Церкви. Хотілося б щоб голос наших вірян все ж таки був почутим. Тому благословляю у першу неділю Великого посту, коли святкуватиметься Торжество Православ’я, у всіх єпархіальних центрах нашої Церкви провести традиційні для цього дня хресні ходи та молитовні стояння, з урахуванням епідемічної ситуації. Ми маємо з молитвою на вустах та святинями в руках пройтися вулицями рідних міст, для того щоб засвідчити і нашу вірність Святому Православ’ю, і нашу любов до рідної Української землі – нашої земної Батьківщини. Ми є громадянами України, і у нас є вибороне кров’ю наших предків право сповідувати Православну віру так, як це заповідали Апостоли Христові та Святі Отці.

Нехай у дні Святої Чотиридесятниці кожному з нас вдасться духовно зосередитись, щоб достойно прийняти в своє серце Воскреслого Христа.

Також благословляється вірним нашої Церкви протягом цього Великого посту щодня прочитувати по одній кафізмі з Псалтирі. Крім цього, благословляється робити по три земні поклони з молитвою «Отче наш» з проханням прощення наших гріхів, а також по три земні поклони з молитвою «Богородице Дево» з проханням благословення Божого для нашої Української землі та її народу.

Боже благословення нехай перебуває зі всіма нами! Амінь!

Нагадаємо, раніше Предстоятель УПЦ звернувся до учасників з'їзду громад захоплених храмів УПЦ «Вірні».

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також