Блаженніший Онуфрій: Покаяння відкриває в людині найголовніше – любов

25 Сiчня 2021 12:54
49
Блаженніший Митрополит Онуфрій. Фото: news.church.ua Блаженніший Митрополит Онуфрій. Фото: news.church.ua

Предстоятель УПЦ нагадав, що немає такої людини, яка б не згрішила за своє життя, і розповів про необхідність покаяння.

Покаяння не тільки очищає людину від гріха, але і відкриває в ній все вкладене Богом добро. Про це Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій сказав в недільній проповіді 24 січня 2021, в Неділю після Богоявлення, в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської лаври. Відео проповіді опублікував Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Архіпастир нагадав, що Господь почав Своє служіння словами покаяння: «Покайтеся, бо наблизилось Царство Небесне» (Мф. 4, 17).

«Ці слова є головним закликом, яким Господь сповістив людству, що Царство Небесне відкрилося, – пояснив Блаженніший. – Але входить туди тільки та людина, яка кається у своїх гріхах ».

Якщо хтось каже, що у нього немає гріхів і йому не потрібно покаяння – «це буде брехня, тому що немає такої людини, яка пожила хоча б трішечки і не згрішила», додав він.

«Бувають різні гріхи – уявні, чуттєві, гріхи словами, вчинками, поведінкою, – але всі вони заважають людині увійти в Царство Небесне, роблять людину, що має нечистий душевний одяг. І потрібно покаянням омивати себе від цього бруду духовного. Тоді ця людина здатна увійти в Царство Небесне», – зазначив Предстоятель.

Він підкреслив, що каятися не потрібно соромитися – потрібно соромитися грішити.

«А коли згрішив, то не потрібно соромитися покаятися, потрібно сказати: "Господи, я згрішив, прости мене". Не треба багато слів, розповідати, що було причиною і як це вийшло. Це найправильніший шлях покаяння», – пояснив Блаженніший Онуфрій.

За його словами, покаяння лежить в основі всього доброго, що є в людині.

«Покаяння очищає людину і відкриває в ній все добро, яке Бог в неї вклав. Покаяння робить людину милосердною, лагідною, сердечною. А це природна властивість образу Божого в людині. Покаяння робить людину велелюбною, тобто відкриває в ній найголовнішу властивість – любов: любов до Бога і любов до ближнього як до творення Божого.

Покаяння лежить в основі всякого добра. Якщо ми хочемо бути добрими, світлими, милосердними, мати смирення, любов, то ми повинні каятися в своїх гріхах. Без сорому, без виправдання, без всяких філософій людських, а просто: "Господи, я це зробив, прости мене, мені немає виправдання". Тоді Господь прощає людині гріхи, і благословення буде над нами, і ми зможемо пройти земне життя благополучно в мирі, в надії, у відвазі Богу, а в майбутньому віці досягти того Царства, заради якого Господь створив людину», – підсумував Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Нагадаємо, раніше Блаженніший Онуфрій пояснив, що означає справжня насолода життям.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також