«Слово Предстоятеля»: Покаяння – єдиний шлях до миру й щастя

28 Листопада 2020 15:02
127
Блаженніший Митрополит Онуфрій. Фото: news.church.ua Блаженніший Митрополит Онуфрій. Фото: news.church.ua

У 83-му випуску нового циклу програми «Слово Предстоятеля» Блаженніший Онуфрій розповів про велику силу покаяння.

Є лише один шлях до щастя, радості, миру й блаженства – шлях покаяння, яке знищує всі гріхи і допомагає повернутися до Бога. Про це Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій розповів у новому випуску програми «Слово Предстоятеля», який вийшов в ефірі телеканалу «Інтер» 28 листопада 2020 року.

«Бог дарував нам покаяння, – зазначив Предстоятель, відповідаючи на питання, що робити, коли людина порушує Божественні Закони і впадає в гріх. – Покаяння має велику силу, воно допомагає людині повернутися від гріха в Отчий дім, відвернутися від зла і повернутися до доброго і справедливого Бога».

Про силу покаяння Блаженніший Онуфрій розповів на прикладі історії про розбійника – лютого і жорстокого ґвалтівника і вбивцю, якого ніхто не міг зловити.

«Правитель тієї країни вирішив написати йому листа: "Не бійся, якщо ти перестанеш вбивати людей, робити беззаконня і повернешся – я все пробачу". Розбійник прочитав, розчулився і вирішив перестати грішити. Він прийшов до правителя, впав на коліна і просив пробачення. Правитель пробачив і відпустив, і він оселився в місті. Але через кілька днів впав у смертельну хворобу і побачив уві сні Суд Божий. Коли він прокинувся, то зрозумів, що до нього наближається смерть. <...> Він побачив, що йому не має з чим іти у вічність – у нього одні гріхи, його руки обмиті кров'ю. Не маючи сил виправити себе і зробити щось добре, він плакав, молився і каявся, і потім помер», – розповів Архіпастир.

В цей час, продовжив він, лікар-християнин, який жив у цьому ж будинку, побачив видіння, як до розбійника прийшли багато демонів з хартією про гріхи й два ангели з терезами.

«На одну чашу терезів поклали хартію з гріхами розбійника, і ангели стали шукати щось добре, що він зробив, щоб покласти на іншу чашу, але нічого не змогли знайти. Ангели говорили між собою: "Ну що ми можемо знайти доброго у цієї людини, якщо він лише десять днів тому перестав вбивати? Хіба що ту хустку, яку він омочив сльозами перед смертю". Вони поклали хустку на чашу ваг, і відбулося велике чудо – ця хустинка, змочена сльозами покаяння розбійника, переважила всі його гріхи. І демони з ганьбою зникли, а ангели взяли його душу і проводили в Небесні Обителі. Таку силу має покаяння»,– завершив розповідь Блаженніший Митрополит.

Предстоятель закликав жити за Законами Божими і не відкладати покаяння, а відразу просити прощення у Бога.

«Не треба чекати, коли ми в останню мить свого земного існування побачимо Страшний Суд. Треба осудити себе ще до того Суду, треба намагатися себе виправити, наскільки ми можемо, виправити свої недобрі вчинки. Якщо ми будемо пам'ятати, що є покаяння, яке нищить всі гріхи, то ми будемо блаженними. Тому що покаяння допоможе нам, як би ми не згрішили, яке б ми зло не скоїли. Покаяння допоможе нам, як блудному сину, повернутися з далекої країни в Отчий дім. В той будинок, де людину чекає любов Бога-Отця, де людину чекає і радість, і щастя, і мир, для якого ми створені Богом і який всі шукають. Всі без винятку шукають радості, миру, щастя, блаженства, тільки кожен розуміє і шукає його по-своєму. А є лише один шлях, як це можна знайти – це шлях покаяння», – підсумував Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

Нагадаємо, в попередньому випуску програми «Слово Предстоятеля» Блаженніший Онуфрій розповів про небезпеку втратити зв'язок з реальністю у віртуальному світі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також