«Слово Предстоятеля»: Божі Закони роблять людину корисною для себе й світу

07 Листопада 2020 17:34
61
Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Онуфрій. Фото: news.church.ua Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Онуфрій. Фото: news.church.ua

У 80-му випуску нового циклу програми «Слово Предстоятеля» Блаженніший Онуфрій розповів про значення для нас Священного Писання і Священного Переказу.

Святі Закони, яких ми вчимося від Священного Писання і Священного Передання, роблять людину корисною для себе самої і для всього світу. Про це Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій розповів у новому випуску щотижневої програми «Слово Предстоятеля», який вийшов в ефірі телеканалу «Інтер» 7 листопада 2020 року.

За словом Архіпастиря, Святе Письмо вчить нас правильно вибудовувати стосунки з Богом і своїми ближніми, які є носіями образу Божого, з навколишнім світом і з самим собою.

Зокрема, зазначив Предстоятель, Святе Письмо вчить нас, як потрібно молитися, постувати і робити добрі справи.

«Коли ти молишся, говориться у Святому Євангелії, увійди у свою кімнату й затвори двері, щоб помолитися Батькові твоєму Небесному потай; а Отець Небесний, бачачи твої таємні молитви, віддасть тобі явно, – нагадав він. – Коли ти постуєш, говорить Святе Євангеліє, то не будь, як лицеміри, які беруть на себе похмурі обличчя, щоб люди бачили, що вони постять. А ти вмий обличчя своє, намасти голову твою, і Отець Небесний, бачачи твій таємний піст, віддасть тобі явно. Святе Письмо вчить нас, як правильно робити добрі справи. Коли ти подаєш милостиню або інше добре діло робиш, то не будь, як лицеміри, які сурмлять про це, щоб люди бачили і знали, а зроби так, щоб твоя права рука не знала, що робить ліва, тобто зроби добру справу таємно».

Священний Переказ, додав Блаженніший Митрополит Онуфрій, вчить нас правильно шанувати Хрест, осіняти себе хресним знаменем, що ми повинні носити натільний хрестик, молитися, повернувшись обличчям до сходу сонця, і багато чому іншому.

Про те, наскільки корисними є Закони, які дійшли до нас через Святе Передання, Предстоятель розповів на прикладі історії про юнака-язичника, який став православним.

«Жив один старий – злий, гнівливий і жорстокий язичник, – почав розповідь Архіпастир. – У нього був знайомий юнак, який познайомився з християнами і прийняв таїнство Святого Хрещення. Старого це дуже розсердило. Одного разу він в люті вбив людину та його засудили до смертної кари. Щоб заподіяти зло юнаку-християнину, старий обмовив його, що той нібито допомагав вбивати. Завершилося тим, що їх обох засудили до смертної кари».

Коли їх повели на страту, продовжив Блаженніший, воїни, бачачи невинні очі і страждання юнака, жаліли його. Вони домовилися стратити його першим, щоб він довго не мучився, і запитали про останнє бажання. Юнак попросив їх, щоб його повісили обличчям до сходу сонця, що дуже здивувало воїнів.

«Юнак пояснив: "Не минуло й семи місяців, як я став християнином. Я, недостойний, сподобився таїнства Хрещення. Я хочу, щоб ви мене так повісили, тому що християни моляться обличчям до сходу сонця, щоб я міг помолитися за свої гріхи і за всіх вас". Воїни погодилися, а старий-вбивця, почувши це, ще більше розлютився і закричав, щоб його тоді повісили обличчям до ідола. Воїни взяли старого і повісили першим. А коли стали готувати юнака, з'явився вершник з наказом від правителя міста, щоб хлопця не вбивали, тому що відкрилися обставини, які доводять його невинуватість. Юнака звільнили, він пішов у монастир і все життя дякував Богові, що Він визволив його від смерті. І він був хорошим ченцем, який молився і за свої гріхи, і за весь світ»«.

Так, підкреслив Предстоятель, Священні Закони допомагають людині навіть у земному житті і земних труднощах.

«Будемо зберігати Святі Закони, яких ми вчимося зі Священного Писання і Священного Переказу. Вони корисні для нас і роблять людину корисною для себе самої і для всього навколишнього світу, вони рятують нас від вічної смерті, а часом навіть від земної неправедної смерті», – підсумував Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Нагадаємо, в попередньому випуску програми «Слово Предстоятеля» Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів, який вплив на людину мають любов і гріх.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також