«Слово Предстоятеля»: Бог ніколи не відвертається, навіть якщо ми згрішили

24 Жовтня 2020 15:58
91
Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Фото: news.church.ua Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Фото: news.church.ua

У 78-му випуску нового циклу програми «Слово Предстоятеля» Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів про Божу любов до людини.

Бог ніколи не відвертається від нас, навіть якщо ми відвертаємося від Нього. Про це Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій розповів у новому випуску щотижневої програми «Слово Предстоятеля», який вийшов в ефірі телеканалу «Інтер» 24 жовтня 2020 року.

«Бог є Любов, і любов має одну дуже гарну властивість – вона не замикається у собі, любов хоче, щоб інші творіння були причасниками її», – зазначив Архіпастир, додавши, що люди не зберегли вірність Богові і самі своїми гріхами відвернулися від Нього.

При цьому Бог ніколи не відвертається навіть від найбільшого грішника, підкреслив Блаженніший Онуфрій.

Він нагадав, що наші страждання, муки і хвороби – це «придаток гріха», і в них винні ми самі. «Але скорботи і хвороби несуть з собою Божу ласку – вони штовхають людину до Бога і нагадують їй, що Бог від неї не відвернувся», – пояснив Предстоятель.

В якості прикладу Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів історію про одного молодого ченця, який страждав від плотської пристрасті. Одного разу цей чернець зустрів дуже гарну дівчину, і вона так запала йому в душу, що він вирішив на ній одружитися і пішов до її батька просити її руки.

«Батько дівчини був язичницьким жерцем – служителем язичницького ідола, в якому жив демон, який відповідає на запитання, – розповів Предстоятель. – Він пішов в капище, щоб запитати демона, віддавати йому доньку заміж за молодого ченця, який хоче на ній одружитися. Демон відповів: нехай він відречеться від чернечих обітниць. Чернець відрікся від обітниць. Жрець знову пішов до ідола, а демон каже, що тепер треба відректися від Хрещення. Чернець і від Хрещення відрікся. Потім ідол сказав, що нехай відречеться від Бога. Чернець у божевіллі відрікається від Бога. Але і тоді сказав ідол жерцеві, що не можна видавати дочку за нього заміж, тому що він відрікся від Бога, але Бог від нього не відрікся, Він з ним завжди і допомагає йому».

Після цих слів, додав Блаженніший Онуфрій, ченця ніби крижаною водою облило, він прийшов в себе і вирішив завжди залишатися з Богом. Він покаявся і отримав від одного старця покуту – провести три тижні в суворому пості і молитві, і «Бог простив йому його гріхи».

Потрібно завжди пам'ятати, що Бог ніколи не відвертається від нас, навіть якщо ми відвертаємося від Нього, підкреслив Предстоятель.

«Не треба Бога змушувати терпіти ті образи, які складають нашу невдячність Богові, нашу невірність Богу. Коли ми відвертаємося, Богу це неприємно, Бог не заслуговує того, щоб наносити йому такі образи. Будемо вірними Богу. Навіть якщо ми згрішим, не треба зволікати і чекати довго, а треба сказати: "Господи, прости, помилуй мене!" І Бог простить. Бог не відвертається від людини навіть тоді, коли ми відвертаємося від Бога», – підсумував Блаженніший Митрополит Київський і всієї України.

Нагадаємо, в попередньому випуску програми «Слово Предстоятеля» Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів про гріх вбивства і про те, що у нас немає права забирати життя дітей, дане їм Богом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також