Предстоятель УПЦ: Якщо людина не любить Бога, то не може любити ближнього

20 Вересня 2020 23:46
80
Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Фото: news.church.ua Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Фото: news.church.ua

Блаженніший Митрополит Онуфрій пояснив, чому людина, яка не любить Бога і каже, що любить ближнього, обманює і себе, і інших.

Якщо у людини немає любові до Бога, то вона не може любити ближнього. Про це Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій сказав у своїй недільній проповіді після літургії на площі перед Успенським собором Свято-Успенської Києво-Печерської лаври. Відео проповіді опублікував Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«У Євангелії Господь нам нагадує про головну заповідь в Законі Божому – любові до Бога (Мф. 22: 35-46), – сказав Архіпастир. – Любов, яка виражається не тільки в думках, яка повинна бути свідченням усього людського життя. Ми повинні думати про Бога в молитві, ми повинні виконувати Божественні заповіді, які Бог дає нам, щоб ми через ці заповіді свідчили свою вірність Богу».

Виконання другої заповіді – возлюби ближнього свого, як самого себе, неможливо без виконання першої, підкреслив він.

«Якщо людина не виконує першу заповідь, тобто не любить Бога, то вона не може любити ближнього. Любов до ближнього подібна до любові до Бога, а якщо я не маю любові до Бога, то чому моя любов до ближнього буде подібна?» – пояснив Предстоятель.

Та людина, яка не любить Бога і каже, що любить ближнього - обманює і себе, і інших, тому що «без любові до Бога любов до ближнього є комерцією, це завжди щось" я даю тобі в надії, що ти мені повернеш таке ж, а може і більше "».

По слову Блаженнішого, справжня Божественна любов до ближнього – духовна, жертовна, коли людина робить добро, жертвує собою заради ближнього і не чекає нічого натомість, – «може бути тоді, коли людина Бога знає і любить, тому що тоді вона знає, що Бог приніс себе в жертву за наші гріхи, знає, що Бог любить, коли і людина собою жертвує"». Така любов, додав він, приносить користь всім – і тому, хто любить, і тому, хто є улюбленим.

Він підкреслив, що справжня любов до Бога повинна виражатися не в деклараціях, а в житті за заповідями Божими, які є не «капризами Бога», а благом для людини.

«Бог є любов, Бог є милосердя, Бог є добро, Бог є джерело всіх благ, якими ми живемо, і Він не заслуговує, щоб ми за це Йому платили неповагою, образами», – сказав Блаженніший Митрополит.

На завершення Предстоятель УПЦ закликав усіх спонукати себе жити за заповідями Божими, «навіть якщо вони сьогодні не модні, якщо над ними сьогодні, може, сміються або насміхаються – не треба на це дивитися. Треба жити по Божественним законам. Це буде найкращий вияв нашої любові до Бога».

Нагадаємо, напередодні форуму «Люди миру» Предстоятель УПЦ пояснив, що для настання миру люди повинні заглянути один одному в очі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також