Блаженніший назвав три причини прощення

26 Лютого 2023 22:25
253
Блаженніший Онуфрій. Фото: news.church.ua Блаженніший Онуфрій. Фото: news.church.ua

Людина, яка не прощає ближнього, не може вмістити в себе Боже прощення, зазначив Блаженніший.

26 лютого 2023 року Блаженніший Митрополит Онуфрій у своїй проповіді напередодні початку Великого посту розповів про важливість прощення для християнина, повідомляє news.church.ua.

«Перед тим, як вступити у Великий піст, за вченням Церкви, за Святим Письмом, ми просимо одне в одного прощення. Тому що ми вступаємо в духовну боротьбу із самим собою, зі своїми недоліками та з дияволом, який постійно воює проти людини. Прощення має кілька причин, чому ми маємо пробачити одне одному», – зазначив Архипастир.

Насамперед прощати один одного заповідав Бог, зазначив Блаженніший.

«Господь говорить людині у Святому Євангелії: "Якщо ви прощатимете людям провини їх, то простить і вам Отець ваш Небесний, а якщо не прощатимете людям провини їх, то і Отець ваш не пробачить вам гріхів ваших" (Мф.:6.14,15). Ці слова дублюють інші слова Спасителя: "Якою мірою міряєте, такою буде вам відміряно" (Мк. 4:24)», – розповів він.

Блаженніший пояснив, чому Господь називає такою важливою умовою спасіння саме прощення.

«Господь готовий усім нам пробачити, але та людина, яка не може пробачити ближнього, не може в собі вмістити прощення Боже. Так влаштовується душа людини, що якщо я не хочу іншого пробачити, то мене можуть прощати, але я цю благодать не приймаю, її відкидаю від себе. І щоб ми не були засуджені за те, що отримали благодать прощення і не прийняли її, Бог не дає людині прощення, якщо людина не прощає свого ближнього. Святе Письмо говорить, що якщо ти маєш щось зі своїм противником, постарайся на шляху примиритися з ним, щоб він не віддав тебе судді», – додав Предстоятель.

Ще однією причиною прощення є наша духовна безпека, щоб ми, «борючись з дияволом, не мали позаду противника, який може вдарити в спину».

«Ми повинні зі своїми братами помиритися і зосередити всі свої сили на те, щоб перемогти диявола», – сказав Блаженніший.

Третьою причиною Блаженніший назвав прагнення уподібнитися до Бога, Який є Любов.

«Бог Сам прийшов на землю, взяв нашу зіпсовану гріхом природу, очистив її, освятив, взяв наші гріхи на Себе, будучи невинним, розіп’яв їх на Хресті. Тобто Бог показав велику Божественну любов до нас. І людина, створена за образом Божим, має на меті уподібнитися Богу. Сказано, що Господь створив людину за образом Своїм і подобою. Образ усі отримали, а подобу людина набуває. Той, хто трудиться, стає подібним до Бога, а той, хто грішить, не бореться з собою, не може бути подібним до Бога», – продовжив він.

Предстоятель зазначив, що ми «уподібнюємося ми до Бога тоді, коли любимо ближнього так, як Бог любить кожного з нас».

«Тому, прощаючи ближньому, тим самим людина уподібнюється до Бога, Який нас прощає, і наповнює свою душу Божественною силою, благодаттю, яка допомагає людині гідно жити на землі і бути спасенною на Небі… Така людина починає відчувати блаженство, вона щаслива, радісна, їй добре. А в іншому випадку людина перебуває постійно у скорботах, тому що душа хоче бути подібна до Бога і страждає», – підсумував він.

Як раніше повідомляла СПЖ, Предстоятель УПЦ очолив Чин прощення у Києво-Печерській лаврі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також