Блаженніший: Піст – це стриманість від усього злого

26 Лютого 2023 18:43
198
Блаженніший Онуфрій. Фото: eparhia.vn.ua Блаженніший Онуфрій. Фото: eparhia.vn.ua

Порушивши піст, людина залишилася без райського життя, і повернутися до раю може лише зберігаючи піст, зазначив Блаженніший.

26 лютого 2023 року під час проповіді в соборі Житомира Блаженніший Онуфрій розповів, що через порушення поста людина втратила райське життя і повернутися до раю може лише дотримуватися посту, повідомляє news.church.ua.

Предстоятель УПЦ звернув увагу, що предки Адам та Єва, коли скуштували заборонений плід, «показали невірність Богу».

«Бог, Який створив і любить людину, сказав: "Не роби цього". І вони мали слухатися Бога і через цей послух духовно вдосконалюватися», – зазначив Блаженніший.

За його словами, перші люди не покаялися, тому стали нездатними жити в Раю, «оскільки Бог не насилує людську волю, то Господь вивів їх із Раю».

«Таку сумну історію Церква нагадує людині не випадково перед Великим постом. Тому що, як кажуть святі отці, через порушення посту людина залишилася без райського життя, і повернутися до Раю може через збереження посту», – наголосив Першосвятитель.

Блаженніший зазначив, що «піст – це не лише утримання від їжі. Це лише один із елементів посту. Піст – це стриманість від усього злого».

«Якщо я краду, то маю особливо під час посту подбати про те, щоб цього не робити. Якщо я маю іншу злу звичку: або нецензурно висловлюватись, або ходити веселитися не в дуже пристойні місця, під час посту я маю докласти всіх зусиль, щоб цього не робити. Піст стосується всієї людини: від їжі до злих думок, злих почуттів та злих бажань», – пояснив він.

«Людина повинна завжди чинити опір злу, але постом ця боротьба має бути сугубою, тобто ще більшою… коли людина такий піст хранить, то для неї це є скарбом», – додав Блаженніший.

«Піст – це добра справа, яку ми повинні робити стосовно себе, небесний скарб. Є земні скарби, які моль поїдає й іржа винищує, до яких підкрадаються злодії, підкопують та крадуть. А є скарби духовні – це добрі справи, які ані міль, ані ржа не нищить, злодії не крадуть. Саме до цього свята Церква закликає нас перед Святим Великим постом», – сказав Блаженніший.

«Нехай Господь допомагає нам, дорогі брати і сестри, щоб час Святого і Великого посту ми провели у покаянні, в боротьбі з собою, у творінні добрих діл, щоб ми назбирали ті скарби, які йдуть з людиною у вічність. Щоб Боже благословення було на нас у цьому земному житті. Щоб Господь благословив землю нашу миром. Щоб люди зрозуміли, що вони є творіння Божі, що вони повинні йти до Бога. В цьому земному житті іти шляхом добрих справ і тоді людина на Небі одержить спасіння у Христі Іісусі, Господі нашому, Якому від нас слава, честь і поклоніння нині і в безкінечні віки. Амінь!», – підсумував Предстоятель УПЦ.

Як раніше повідомляла СПЖ, у Прощену неділю Предстоятель очолив літургію у соборі Житомира.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також