Журналіст назвав 3 причини, через які не можна закрити храми на карантин

30 Березня 2020 19:12
2259
Православний публіцист, журналіст Ян Таксюр. Фото: скріншот відео на YouTube-каналі «Перший Козацький» Православний публіцист, журналіст Ян Таксюр. Фото: скріншот відео на YouTube-каналі «Перший Козацький»

Ян Таксюр пояснив, чому не варто вимагати від вірян закрити храми на час коронавірусного карантину.

Всі 2000 років існування Православної Церкви її парафіяни намагаються бути законослухняними, проте є речі, відмова від яких для християнина рівнозначна зраді по відношенню до Бога, зазначив журналіст Ян Таксюр в ефірі «Першого Козацького». Він назвав 3 причини, через які не можна відмовлятися через коронавірус від участі в літургії і таїнстві Євхаристії.

Таксюр нагадав, що Священний Синод УПЦ рекомендував нові правила поведінки в храмі на період карантину, а духовенство і миряни беруть активну участь у боротьбі з COVID-19.

«Так, сьогодні деякі лукаві коментатори намагаються представити справу так, ніби Церква повинна зробити вибір між нікчемною свічкою і безпекою ближнього, між європейськими цінностями і, як вони виражаються, ритуалом, дійством, – зазначив журналіст. – Ні, дорогі друзі, мова йде зовсім про інший вибір. Сьогодні УПЦ підводять до думки про те, що служити Богу можна на дистанції, тобто, не приходячи в храм, не відвідуючи дім Божий».

Він назвав 3 причини, через які ніяк не можна відмовитися від живої участі у богослужіннях і Причасті Тіла і Крові Христових.

«Церква стає собою, тобто Церквою, тільки коли вона збирається. А якщо немає зібрання, то і немає Церкви», – назвав Таксюр першу з цих причин і нагадав громадськості, що навіть саме слово «церква» означає збори, а Церква Христова – це зібрання хрещених, які сповідують Христа Богом і Спасителем.

Друга причина полягає в тому, що на богослужіннях незримо присутні і ангели, і святі, і Сам Господь, пояснив православний публіцист. Головне таїнство Церкви – Причастя, під час якого у вірян входить Іісус Христос.

«Тепер же хтось намагається нам запропонувати в цій Великій Трапезі не брати участь. І навіть головне свято християн, Великдень, зустріч із Воскреслим Спасителем, нам пропонують провести дистанційно, тобто сидячи вдома, – сказав Таксюр. – Нам кажуть: у магазин за продуктами йдіть, в аптеку за ліками йдіть. А от зустріч із Богом не є життєвою потребою».

Пропозиція замінити присутність на богослужінні в день Великодня переглядом онлайн-трансляцій рівносильна пропозиції насититися лише від перегляду їжі на екрані, вважає публіцист.

«Такою ж абсурдною представляється нам пропозиція сидіти й дивитися на монітор, замість з'єднання з Живим Богом, – підкреслив він. – І третє. Христос у Євангелії прямо говорить про необхідність участі в Таїнстві, яке Він встановив на Таємній Вечері. Господь говорить: "Я хліб живий, що зійшов з небес; хто споживатиме хліб цей, житиме повік; хліб же, який Я дам, є Плоть Моя, яку Я віддам за життя світу"».

Таксюр зазначив, що заклик перервати богослужіння рівнозначний заклику не виконувати волю Бога і йти на відмову від Нього.

«Припиняти богослужіння не можна, оскільки цим ми ніби скажемо Богу: Ти нам не потрібен, ми можемо обійтися без Тебе. А така відмова може мати для України набагато більш важкі наслідки, ніж будь-який вірус й епідемія. Та не буде з нами цього», – підсумував журналіст.

Раніше католицький єпископ Атаназіус Шнайдер також висловився проти закриття храмів на карантин. Він підкреслив, що якщо відкриті супермаркети, то і церкви повинні залишатися відкритими.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також