Предстоятель: Матеріальні блага повинні служити людині, а людина – Богу

23 Сiчня 2020 17:42
91
Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Фото: news.church.ua Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Фото: news.church.ua

Блаженніший Онуфрій зазначив, що у сучасної людини на першому місці повинен бути Бог, на другому місці – сім'я, і тільки на третьому – робота.

23 січня 2020 Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій в інтерв'ю «Церковній православній газеті» дав пораду, як правильно вибудовувати пріоритети в житті.

Блаженніший Владика пояснив, що у сучасної людини «на першому місці повинен бути Бог, на другому місці – сім'я і тільки на третьому – робота. Ми повинні пам'ятати і виконувати настанову Спасителя: шукайте ж найперше Царства Божого і правди Його, і це все (що потрібно для вашого земного життя) додасться вам (Мф. 6: 33).

Правильно розставлені пріоритети роблять життя людини правильним і щасливим.

Все, створене Богом, всі матеріальні блага, повинні служити людині, а не навпаки, а людина повинна служити Богу. Так Господь нас вчить. Так має бути. Якщо людина починає переставляти ці пріоритети і ставить на перше місце багатство, то людина неправильно будує своє життя, вона трудиться багато, жертвує собою і дуже часто не має ніяких успіхів. Чим більше людина збирає земних благ, скарбів, тим більше вона стає нещасною. Тому що нам здається, коли ми їх не маємо, що ось «я б розбагатів і був би щасливий». Насправді це не так – щастя йде від Бога, а не від багатства. І та людина, яка не знайшла Бога, а знайшла тільки багатство, глибоко нещасна. А та людина, яка знайшла Бога, може мати дуже мало, але буде щасливою».

Предстоятель нагадав: «Господь вчить нас: якщо ми будемо вибудовувати своє життя так, що у нас на першому місці буде Бог, ми не будемо віддавати всі сили свої для багатства, у нас залишиться час для сім'ї, дітей, для своїх інтересів. Не потрібно ставати рабом багатства, а потрібно бути рабом Божим. І коли ми кращі сили будемо віддавати Богу, і частину своїх сил на те, щоб заробити на хліб, воду, одяг, ми будемо мати успіх в цьому. Тому що птахи небесні взагалі не сіють і не жнуть, і не збирають в житниці, і Бог їх годує, і трава польова не пряде, не трудиться і Бог її одягає, одягає так, що і ми так не можемо одягатися. Це приклад того, що Бог дає людині, Своєму творінню, те, що їй потрібно, якщо це творіння виконує свій обов'язок по відношенню до Бога.

Це стосується не тільки окремо взятої людини, але і країни в цілому. Якщо більшість наших співгромадян будуть дотримуватися таких богоугодних пріоритетів, будуть працювати чесно, не будуть мучити слабких, не воюватимуть проти Церкви, то і всю країну нашу благословить Господь миром і благополуччям».

Блаженніший Онуфрій пояснив, що коли людина робить зло, то потрапляє під владу демонів: «Зі Святого Письма нам відомо, що злі духи колись були у великій славі і честі у Бога, вони були наповнені Божою силою і благодаттю, але загордилися і через свою гординю стали нездатні бути причасниками цієї благодаті. З світлих величних духів вони перетворилися в темних, злих духів, які наповнені злом, ненавистю, відчаєм, страхом.

Коли людина робить злі справи, вона йде до демонів. Це нагадує таку картину: дитина йде до прив'язаного на ланцюгу звіра. Так і будь-яка людина, коли робить зло, то йде до цього прив'язаного звіра – демона і сам віддає себе в його зуби, а він її мучить. Тоді людина починає мучитися і страждати».

Нагадаємо, у своєму Різдвяному відеопривітанні Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій нагадав, що життя, наповнене любов'ю, терпінням і повагою, сприятливе Богу і корисне кожному з нас.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також