Викладач КДА розповів, які псалми читати в разі небезпеки

23 Вересня 2019 21:57
378
Псалтир. Фото: hpf.ru.com Псалтир. Фото: hpf.ru.com

Доцент Андрій Музольф пояснив, чому віряни під час небезпеки читають 26-й, 50-й і 90-й псалом.

У разі небезпеки православним християнам радять читати 26-й, 50-й і 90-й псалом, що пояснюється самим змістом цих псалмів, розповів викладач Київської духовної академії, доцент Андрій Музольф.

«Весь 26-й псалом, наприклад, є свідченням душі, що вірить у Бога і цілком сподівається на Нього, – передали слова Музольфа на сторінках інтернет-порталу "Православне життя". – Цей псалом починається наступними словами: "Господь моє світло й спасіння моє, кого буду боятись? Господь то твердиня мого життя, кого буду лякатись?" Святитель Афанасій Великий, міркуючи над змістом наведених слів, зазначає: той, хто довірився Богу, звільняється ним від усякої неприємності й перемагає всі супротивні сили».

На думку викладача КДА, те ж можна сказати і про зміст 90-го псалма, в якому цар і пророк Давид нагадує кожному, хто вірує в Бога: «Тебе зло не спіткає, і до намету твого вдар не наблизиться, бо Своїм Анголам Він накаже про тебе, щоб тебе пильнували на всіх дорогах твоїх».

Музольф звернув увагу вірян і на глибокий богословський зміст 50-го псалма, який, на перший погляд, не містить прямої вказівки на захист Богом людини.

«Якщо 26-й і 90-й псалом є молінням, зверненим до Бога з проханням про звільнення від всіляких ворогів, 50-й псалом спрямований на боротьбу з головним "ворогом" людини – його гріхом. 50-й псалом – це плач душі, що усвідомлює свою гріховність», – підкреслив викладач КДА.

Людина, яка молиться словами 50-го псалма, розуміє, що гріх – найголовніша проблема, зазначив він.

«Святі отці кажуть: той, хто побачив свій гріх, набагато більше навіть за того, хто воскрешає мертвих. Гріх – головна перепона, яка стоїть між нами й Богом, а тому саме подолання гріха має стати для кожного заповітною метою всього нашого життя, – резюмував Музольф. – Адже для людини набагато важливіше звільнитися зовсім не від тих, хто ворогує проти нього або хто хоче спричинити йому яку-небудь неприємність, а від того, що всередині самої людини є ворожим початком проти Бога – від власного гріха».

Раніше керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (Паканич) пояснив пастві, чому 36-й псалом треба читати щодня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також