Єпископ Віктор розповів, чому вчить «невіра» апостола Фоми

07 Травня 2019 17:48
225
Глава Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях єпископ Баришівський Віктор (Коцаба) Глава Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях єпископ Баришівський Віктор (Коцаба)

«Невіра» апостола Фоми не має нічого спільного зі скепсисом, поділився владика Віктор.

Саме святий апостол Фома (Близнюк) хотів отримати такі докази Воскресіння Господа нашого Іісуса Христа, які б дозволили знищити будь-який скепсис, підкреслив глава Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях єпископ Баришівський Віктор (Коцаба) в інтерв'ю інтернет-виданню «Я. Кореспондент».

За словами ієрарха УПЦ, Церква називає «невіру» апостола Фоми «блаженним невір'ям», або навіть «невірною вірою».

«Доторкнувшись своєю рукою до пораненого тіла Христа Спасителя, Фома чітко засвідчив, що Його Воскресіння – це, можна сказати, "матеріальний" факт. Тіло Божественного Вчителя не було примарним або ілюзорним, а значить, і ми воскреснемо в своїх власних тілах. Ось що стало основою для апостольської проповіді», – сказав владика Віктор.

Він нагадав, що в той час грецька філософія проникла практично в кожен куточок Римської імперії, а елліни вірили в реінкарнацію (ланцюжок тілесних перевтілень після смерті) і вважали тіло джерелом зла і гріха. Саме тому проповідь про тілесне Воскресіння для людей того часу була божевіллям, і потрібні були незаперечні докази для підтвердження істинності того, що сталося, пояснив архієрей УПЦ.

«На думку святих отців, бажання апостола Фоми власноруч (в прямому і переносному сенсі цього слова) доторкнутися до дива, не було продиктоване відсутністю віри у Воскресіння Христа Спасителя. Фома вірив. Однак свою віру він хотів підкріпити максимальною кількістю доказів», – звернув увагу пастви єпископ Віктор.

І додав – це потрібно було для того, щоб зруйнувати найменший сумнів у реальності та достовірності Воскресіння.

Апостол Фома дає чітку відповідь і тим, хто звинувачує віруючих в «сліпоті» віри, підкреслив владика Віктор.

«Ні, наша віра не сліпа, так як завдяки Фомі базується на чітких доказах. Крім того, переконання апостола у Воскресінні дає нам повне право говорити про те, що дослідження істин віри не тільки не відкидається Господом, а навпаки, може служити для Його більшої слави – тому що, доторкнувшись до воскреслого Тіла Христа, Фома чи не перший з усіх апостолів вклонився Йому як Господу і Богу», – зазначив ієрарх канонічної Церкви.

Він переконаний, що святий апостол Фома – приклад для всіх, хто сьогодні сумнівається в присутності Творця у людському житті

«Рано чи пізно, з кожним, хто живе на землі, Господь зустрічається особисто і дає можливість доторкнутися до Себе. Як ми сприймемо цей дотик – залежить від нас. Оскільки тільки нам, як і Фомі, потрібно буде прийняти рішення, ким насправді для нас є Христос. Свого часу апостол Фома вимовив: ”Господь мій і Бог мій!". І ці слова стали його сповіданням віри в Христа Воскреслого. Що ж скажемо ми? Відповідь на це питання відповідально і правдиво повинен дати за себе кожен сам», – підсумував єпископ Віктор.

Раніше він нагадав своїй пастві, що християнство – це шлях до Воскресіння, який пролягає через Голгофу. «Без власної Голгофи ми не станемо праворуч від Господа Іісуса Христа і не почуємо Його слова: "Поправді кажу тобі: ти будеш зо Мною сьогодні в раю" (Лк. 23:43)», – впевнений владика Віктор. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також