Священик УПЦ розповів, чому хресного знамення бояться біси

27 Лютого 2018 17:46
154
Хресне знамення увійшло в церковне життя з перших часів християнства Хресне знамення увійшло в церковне життя з перших часів християнства

Хресне знамення – мовчазне сповідання Святої Трійці.

27 лютого Церква вшановує пам'ять преподобного Ісаакія, затворника Печерського. Як відомо з його житія, святий Ісаакій спочатку був спокушений бісами через те, що забув про хресне знамення, а потім гнав їх, знаменуючи себе хрестом. Чому важливо осіняти себе хресним знаменням і чому воно захищає від бісів, розповів голова Синодального відділу УПЦ з соціально-гуманітарних питань протоієрей Владислав Діханов в інтерв'ю «ФОМІ в Україні».

Священик пояснив, що наше сучасне хресне знамення символічне: «Три складені разом пальця – символ Святої Трійці, а два пальця, притиснуті до долоні, – знак того, що ми віруємо і сповідуємо, що Господь Іісус Христос незлитно, незмінно, нероздільно і нерозлучно поєднав у Собі Божественну і людську природи».

«Чому ми знаменуємось хресним знаменням і чому його бояться біси? Сам Спаситель на Хресті показав найвищий подвиг любові, про який говорив: «Ніхто більшої любови не має над ту, як хто свою душу поклав би за друзів своїх» (Ів. 15:13). Господь упокорив Себе, як говорить Святе Письмо, аж до смерті хресної (Фил. 2:8), тобто так, що навіть був розп'ятий між двома розбійниками, – розповів протоієрей УПЦ. – Диявол не може терпіти ось цього видатного смирення, найбільшої любові Бога до людей. Хресною Жертвою Господь звільнив людину, розірвав пута смерті і владу диявола, відняв у нього саму можливість цієї влади».

«Біси були ангелами, але вони позбавили себе зв'язку з Богом, позбавили себе можливості вічного життя і його благ. Хресною Жертвою Іісус Христос зробив його доступним нам, людям. Ми можемо отримати його через своє хрестоносіння: покаяння, віру, хрещення та життя по вірі», – пояснив отець Владислав.

Він підкреслив, що хресне знамення для нас – символ того, що ми маємо можливість вічного життя та отримали владу бути дітьми Божими, а тому позбавлені цього диявол і ангели його «не можуть терпіти образу Хреста, всіляко тікають від нього як символу нашої єдності з Богом, зброї перемоги над ними».

Священнослужитель нагадав слова святителя Феофана Затворника про те, що людина, яка захищає себе хресним знаменням з благоговінням, отримує від цього велику силу і благодать. Бо вона при цьому сповідує Бога. 

«Сила Хреста велика. Тому преподобний авва Дорофей, святитель Іоанн Златоуст, преподобний Симеон Новий Богослов і безліч інших святих радять, перш ніж братися за будь-яку справу та взагалі, що би ми не робили, спочатку – благоговійно осіняти себе хресним знаменням», – радить протоієрей УПЦ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також