Рок-концерти в Лаврі та язичництво у храмах: що чекає на християн в Україні?

23 Сiчня 2023 20:57
1082
Рок-концерти в Лаврі та язичництво у храмах: що чекає на християн в Україні?

Якщо «патріотичні» українці будуть йти тим самим шляхом, знищувати Христову Церкву, влаштовувати у своїх храмах танці, вистави та язичницькі обряди, у нашої країни може бути сумне майбутнє.

31 грудня 2022 року тисячі віруючих УПЦ востаннє молилися у своєму Трапезному храмі Києво-Печерської лаври. Наступного дня їх туди вже не пустили.

Наразі у Верхній лаврі служить Сергій Думенко. Влада обіцяє незабаром забрати і весь монастир.

Але що буде з храмами? Адже на ті дві служби в Успенському, які Думенко проводив на Різдво та Богоявлення, людей звозили автобусами з регіонів. Неважко здогадатися, що вони цього постійно робити не будуть. Храми будуть стояти порожніми, отже, їх треба чимось заповнювати.

За радянських часів у Трапезному храмі після вигнання Церкви розташовувався музей атеїзму. Нині інший час та інші рішення. По формі. Але не за змістом.

22 січня нам показали, яка доля чекає на лаврські святині. Цього дня у Трапезному храмі відбувся концерт гурту «Хорея козацька», де співали про вбивство москаля, знищення Москви та благословення всього цього Христом.

І тут не йдеться про те, що таких пісень не повинно бути в Україні. Під час вторгнення ворога такі емоції можна зрозуміти. Але чи можна це виконувати в храмах? Чи можна замість молитви Богу співати про вбивство? Нехай навіть ворога?

І приклад із Трапезним, звичайно, шокуючий, але далеко не єдиний. Патріотичні почуття настільки захльостують деяких українців, що вони явно переважують їхню віру.

Наприклад, навіщо виконувати у храмі «Червону калину», як це роблять у ПЦУ?

А ось фрагмент спектаклю з чортом у духовному центрі уніатів у Зарваниці. Музиканти та актори дають виставу прямо на солеї перед іконостасом. Причому головний герой тут – нечиста сила. Зрозуміло, що це варіант народного вертепу. Але як можна це робити на місці, яке християни мають шанувати святим?

Трускавець. Тут греко-католики пішли ще далі. У Покровському храмі на солеї зробили справжню виставу з Путіним у головній ролі. Причому храм тут перетворили на повноцінний сценічний майданчик. Над іконостасом розмістили конструкції з професійними освітлювальними приладами – світловими та лазерними. З їхньою допомогою у храмі влаштували справжнє шоу.

Так, Путін для українців – ворог. Вони спалюють на мітингах його портрети та опудала. Але ж храм – це не мітинг. І не дискотека. Як можна влаштовувати політичні вистави перед іконами та престолом, та ще й під лазерне шоу з електронною музикою? Невже це може бути для християнина нормальним? Клубів, концертних залів, театрів для цього недостатньо?

І це реальна проблема, яка набагато глибша, ніж здається. Національна ідея у багатьох сьогодні стає на місце Христа і замінює собою Христа. Вона буквально витісняє Його із храмів. Просто подивіться на те, що відбувалося у січні в Петропавлівському храмі уніатів у Львові.

Ми бачимо відверто язичницьке дійство. Так, це не автентичний давній ритуал, а постановочна сценографія. Але це мало що змінює.

У центрі кола ми бачимо людей, які виконують роль жерців, у них світильники, що символізують жертовний вогонь. Навколо них – помічники, що здіймають руки в молитві до богів. І співають вони нібито колядку. Але за фактом – давню обрядову язичницьку пісню про заснування світу. І все це, нагадаємо, у християнському храмі. За згодою керівництва УГКЦ.

І це не так нешкідливо, як може здатися. У мережі вже мільйони переглядів цього дійства. І десятки тисяч захоплених коментарів, де люди пишуть, що «українське коріння в язичництві, ось наша рідна віра, а не єврейські казочки», «Слава Богам, і Роду нашому українському!», «Ми з роду були язичниками», «Досить уже чужих церков. Треба вірити у своє, потаємне!!!!», «І здригнеться коріння, коли українці згадають свій світ».

Зараз війна, ми маємо бути патріотами. Але ми бачимо, що в деяких конфесіях патріотизм набуває таких масштабів, що стає язичницьким ідолом, який замінює Бога.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також