«Зовуть Небесні врата – у простір відчинені двері»

19 Квiтня 2023 21:33
212
Воскресіння Христове. Фото: tsn.ua Воскресіння Христове. Фото: tsn.ua

Пасхальне оповідання з життя.

Воскресіння. Шестирічна Варя весело підстрибом бігає церковним двором. Настало довгоочікуване тепло. Весняне сонце лагідно гріє рожеві щічки на милому дитячому обличчі. Дівчинка щойно причастилася. Скільки життя, радості в її душі та тілі – око неможливо відірвати! З храму виходять дві її старші сестрички. Варенька біжить до них, обіймає. Ті у свою чергу також ніжно притискають її до себе – видно, як дівчатка з любов'ю і трепетом ставляться одна до одної.

«Нашу Вареньку неможливо карати, – з усмішкою каже її мама. – Якщо пустує, станеш суворо пояснювати їй провину, вона вислухає, а потім з усмішкою підбіжить, обійме за шию, розцілує і додасть: "Ну пробач, пробач, матусю, я більше не буду", – ну як після цього її лаяти?»

Тут же у дворі на лавочці сидить жінка похилого віку і з непідробним інтересом дивиться на дівчинку. Весняне сонце дарує свою радість і старим, і юним, всіх зігріваючи своїм теплом і любов'ю. Бабуся теж була на службі, причастилася. На її обличчі печатка старості, що навалилася, і жаль про безповоротно минулу молодість. По очах видно, що їй не дуже подобається поведінка Варі біля храму. Довго дивитися на невинну радість дівчинки вона не змогла і, потягнувшись до дитини, що пробігає повз неї, своєю паличкою, спритно зупинила її, як хокеїст ключкою шайбу.

– Скільки тобі років? – запитує.

– Шість. Незабаром буде сім.

– То ти вже зовсім доросла. Незабаром будеш сповідатися.

– А в мене немає гріхів, – щиро каже дівчисько.

– Гріхи є у всіх, навіть у дітей.

– Ну не знаю. В мене немає, – завзято промовила мала.

– Присядь біля мене на лавочці, я тобі розповім про гріхи.

Варя села поряд, і бабуся, нахилившись до неї, почала тихенько її повчати. Через хвилину світло в очах дівчинки згасло. Вона стала задумливою і чимось невловимо схожою на сумну, стомлену від життя, бабусю, яка, як палі в асфальт, вбивала в душу дитини один гріх за іншим, щоб дівчинка знала і розуміла, що це таке.

Дивлячись на цю сумну картину, хочеться сказати всім фахівцям у галузі амартіології: «Залишіть дитині Великодню радість!» Діти ще в раю, вони куштують радість буття, не затьмарену ніякою гріховною пітьмою!

Прийде час, і Варя почне все усвідомлювати, каятися... А поки для неї роса на траві – як килим алмазів, що переливаються, вітер – як друг, що летить до неї назустріч, якого можна схопити в оберемок, берізка – як подружка, яку можна обійняти і заспівати їй свою вигадану пісню.

Діти відчувають світ так само, як і святі люди, які здобули у своєму серці благодать. Ця благодать відкриває праведникам духовний зір, і тоді вони починають бачити Боже Творіння в його первозданній чистоті.

Зовуть Небесні врата – в простір відчинені двері!

Навколо така чистота, що, якби я не знав Христа,

Я б знову душею в Нього повірив...

Душею, яка проста.

                                 старець Симон Безкровний

«Якщо ви не будете, як діти, не ввійдете в царство Боже», – каже нам Господь.

Дивлячись на сцену біля храму, мені подумалося, а що, якби на лавочці замість цієї всезнаючої парафіянки сидів убілений сивиною преподобний Серафим Саровський. Як би весело він дивився на дитину своїми, такими ж чистими, дитячими очима. А Варя, відчуваючи святість старенького, сама підійшла б до нього і почула привітання: «Радість моя, Варенько! Христос Воскресе!»

Преподобний Серафимушка посадив би її на коліна, а та від задоволення обняла б старця і поцілувала. Отець Серафим сказав би дівчинці щось про її ошатну сукенку, в якій вона прийшла сьогодні до храму, а потім, можливо, запропонував пограти в хованки... Так він робив у себе в Саровській пустельці.

Адже насправді так просто! Бог дуже простий. Тому все, що нам потрібно, це навчитися Його простоті. Просто ЛЮБИТИ всіх і вся! Простота, подібна до простоти дитини – скарб, який важко знайти серед дорослих людей. Що таке простота? Свобода від егоїзму – це її безцінна якість, блаженство без вад – це її невід'ємна властивість, свіжість розуміння – це її сутність та ясність.

Ніколи не відходячи від Христа, така простота приносить миттєве богоосягнення. Той, хто отримав Божественну простоту, чистий, як душа немовляти. Духовне серце таке, що воно може вмістити весь світ. Якщо всіх людей бачити, як своїх дітей, тоді вони побачать у нас своїх батька і матір. Той, хто бачить ближніх, як ангелів Божих, несе у собі Життя вічне, тому що Любов – опора всьому існуючому. Якби її не було, то не існувало б ні всесвіту, ані Ангелів, ані людей.

Ми всі – з минулого.

Господи, Ти вічно новий!

Що спільного у нас з Тобою? –

Одна любов…

                            старець Симон Безкровний

Кожна людина у цьому житті проживає свою особисту біблійну історію. Увійшовши у світ чистим немовлям, вона із захопленням пізнає навколишній світ, пробуючи його на смак, визначаючи на дотик, вдихаючи його різноманітні пахощі та аромати. Це недовгий час дитячого райського тріумфу.

З кожним роком світ все сильніше і сильніше буде обплутувати людину, нашіптуючи свої хибні настанови, поки не поставить її перед Древом пізнання добра і зла. І недосвідчена душа, яка сподівається на свої молоді сили, захоче бути як боги і зробить свій неправильний вибір. А далі вирушить шукати примарне земне щастя в дальній країні.

Спочатку їй буде здаватися, що вона чогось досягла, щось зрозуміла, щось опанувала, але хвороба чи будь-яка інша скорботна обставина легко розтрощить усі її земні опори, і душа залишиться біля розбитого корита марних надій і сподівань. Тоді людині знадобиться Спаситель, який, проливаючи кров на Хресті саме за її гріхи, з любов'ю гляне не на неї і скаже: «За мною йди!» І благо людині, якщо вона відгукнеться на поклик Христа, якщо подолає свій егоїзм, якщо очистить серце молитвою і покаянням, якщо освятиться Церковними таїнствами, якщо знайде «провідника» в Отчий дім – благодать Святого Духа, що веде душу до смиренного розуміння Бога «всередині нас ».

Тільки так можна, описавши коло життя, повернутися у радісну свободу дитинства, у свободу в Христі, де невпинно звучить переможна пісня Воскресіння «Христос Воскрес!»

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також