«Треба прагнути робити добро». 22 цитати Блаженнішого Митрополита Онуфрія

25 Червня 2020 14:59
288
Блаженніший Митрополит Онуфрій (Березовський). Фото: сайт УПЦ Блаженніший Митрополит Онуфрій (Березовський). Фото: сайт УПЦ

До Дня ангела Блаженнішого Митрополита Онуфрія пропонуємо читачам цитати з проповідей нашого Предстоятеля про віру, любов, смиренність, патріотизм і коронавірус.

«Людина, яка любить найбільше Бога, людина, вірна Богові в усьому і всюди, отримує від Бога дар більше, ніж вона пожертвувала. Вона отримуєте від Бога мир, радість, спокій. А в майбутньому віці ця людина сподобляється вічного спасіння у Христі».

* * *

«Хто любить Бога, той творить Його волю – це та форма прояву нашої любові до Бога, коли ми намагаємося будувати своє життя на Божественних заповідях, на заповітах Святого Письма. Коли людина виконує волю Божу, вона Йому служить».

* * *

«Найдорожче для людини – це побачити Бога, зрозуміти Господа, зрозуміти Його Божественну любов до нас. Це велике щастя для людини. І та людина, яка це дізнається, починає жертовно любити свого ближнього і любити свого Творця, тобто, заради цієї любові жертвує своїми інтересами, помислами, бажаннями. І це найбільше благо, коли людина пізнає свого Творця».

* * *

«Коли людина хоче мати в собі міцну віру серця, то повинна жити по Євангельським заповідям, за допомогою молитви і поста виконувати їх. Тоді в нас з'являється сильна віра, яка здатна не для шоу рухати якісь речі, а по-справжньому творити чудеса».

* * *

«Святі показують нам приклад того, як може людина жити на землі. Вони є благодійниками землі не тільки тому, що задовольнялися найменшим в житті, а тому, що вони люблять землю, на якій догоджали Богу, на якій спочивають їхні святі останки, моляться за всіх нас, що живуть на цій землі, щоб Господь був до нас милостивим і людинолюбним».

* * *

«Матір Божа захищає кожну душу, яка звертається до Неї з молитвою. Кожна душа – це обитель, в якій повинен жити Бог, але в одній душі живе Бог, а в іншій живуть пристрасті. На цю святу обитель часто нападають демони, і в такі часи духовної боротьби ми повинні пам'ятати, що у нас є велика захисниця і помічниця – Пресвята Діва Марія».

* * *

«Все подвиги, які людина творить в молитвах, покаянні, допомоги немічним – це засіб для того, щоб себе упокорити. А коли ми мучимо себе перед Богом, тоді Бог дає нам благодать».

* * *

«Патріот – це той, хто любить батька і матір. Patre – це батько, і ми всі повинні бути патріотами, тому що ми повинні любити свого батька і матір».

* * *

«Якщо людина шанує свого батька, то вона шанує і іншого – твого батька. Я шаную свого батька, але я шаную і твого батька, тому що я знаю, що це твій батько, Бог через нього дав тобі життя, і я шаную і інших батьків і матерів».

* * *

«Патріотом є людина, яка любить Бога і любить свого ближнього: батька, матір, брата і так далі».

* * *

«Коронавірус багатьох з нас, які вважають себе героями, які нічого не бояться, тверезить і дає нам можливість більш правильно поглянути на життя, оцінити і побудувати своє життя правильно».

* * *

«Є одні ліки, яким лікуються всі віруси – це молитва, піст і покаяння. Людина повинна молитися, молитва приводить людину в здоровий глузд. Людина починає бачити все, що навколо неї, в реальному світі. Тоді людина може правильно оцінити і свої можливості, і те, що з нею сталося, і тоді здатна віддати себе в руки Божі».

* * *

«Одні кажуть, що людина повинна все життя постити, і тоді вона виконує свою мету, інші кажуть, що людина повинна все життя каятися, треті кажуть, що людина повинна відвідувати немічних, допомогати їм. Але про мету земного життя чітко і ясно сказав преподобний Серафим Саровський. Мета подвигу людини, який вона творить на землі – це набуток благодаті Святого Духа».

* * *

«Не треба боятися себе віддавати в руки Божі, бо з Богом навіть смерть є життя, тому що Бог – джерело життя».

* * *

«Для віруючої людини очевидно, що всі земні, мирські радості, до яких прагнуть люди, далекі від Бога, – це спроба заповнити порожнечу в душі. Мирські радості можуть заповнити порожнечу душі, але вони не можуть втішити людську душу. Людину втішає і заспокоює лише благодать».

* * *

«Нам потрібно намагатися жити так, щоб наш розум наповнювався добрими думками, добрими навчаннями Божественного Писання, святих отців. Тоді розум буде народжувати добрі думки, які будуть нести добру енергію, зігріваючу нас самих і всіх навколо, і буде нам радісно жити».

* * *

«Людина не може любити ближнього, перш чим не полюбить Бога. Від Бога вона отримує силу правильно любити свого ближнього».

* * *

«Ми нерідко називаємо любов'ю те, чим вона насправді не є. Любити Бога – це значить виконувати те, що заповідає нам Бог. Якщо ми виконуємо Божі закони, то любимо Бога, якщо ми не виконуємо їх, то не любимо Бога. Часто ми говоримо, що любимо і шануємо Бога, але не маємо цього в собі».

* * *

«Зло нас намагається відвести від Бога, а ми повинні йти до Бога, і тоді Божого благодать буде почивати на нас».

* * *

«Людина не може робити жертовне добро, якщо не приготує себе. Через піст і молитву людина робить себе доброю, тобто, наповнює душу доброю благодаттю Доброго Бога. Тому якщо людина так робить, то стає здатною творити жертовне добро – робить добро і нічого не чекає взамін».

* * *

«Істина завжди перемагає брехню. Тому що правда вічна, а брехня – тимчасова. І правда веде до Бога, а брехня веде до смерті».

* * *

«Треба прагнути робити добро. Якщо ми можемо, то всім, якщо не можемо – то хоча б побажати нужденним милості від Бога».

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також