Чудова історія до Дня пам'яті святителя Триміфунтського Спиридона

24 Грудня 2018 18:28
261
Свт. Спиридон Триміфунтський. Мозаїка церкви Святого Спиридона. Трієст, Італія. Свт. Спиридон Триміфунтський. Мозаїка церкви Святого Спиридона. Трієст, Італія.

12/25 грудня наша Православна Церква святкує день пам'яті одного з найвідоміших і шанованих святих – святителя і чудотворця Спиридона Триміфунтського.

Дуже часто доводиться чути свідчення людей про чудеса святителя Спиридона, пов'язані з придбанням будинків, квартир або їх вдалу оренду.

Незрозуміло, звідки з'явилася традиція звертатися до угодника Божого Спиридона з настільки меркантильного питання. Тому що в житії святого ми бачимо абсолютно протилежні погляди святителя.

Одного разу, подорожуючи, святий Трифіллій опинився разом зі своїм учителем, святителем Спиридоном, в Паримні. Природа там була незвичайної краси, що спонукало Трифіллія, захопившись, покласти в серці своє бажання придбати там ділянку землі, щоб побудувати церковне подвір'я для молитовного споглядання і праць на родючій землі в своє задоволення.

Дізнавшись про це, святитель Спиридон жахнувся такої думки свого учня і вигукнув: «Навіщо ти, Трифілію, думаєш про суєтне? Бажаєш маєток, який насправді не має ніякої цінності. Хіба не знаєш, що наші скарби на Небесах? У нас є будинок нерукотворний, вічний. До нього і прагни! Ним же через думки про Бога насолоджуй своє серце. Він не переходить з одного стану в інший. Тому, хто стане володарем його, той отримає спадщину, якої вже ніколи не позбудеться».

Ця настанова дуже здивувала Трифіллія, тому що він не вимовив жодного слова, а святитель Спиридон прочитав цю думку на його серці. І тому він зрозумів, що слова ці викривальні – від Бога. І більше ніколи не думав про придбання будь-якого майна.

Це напоумлення через Спиридона Трифіллію повинно було б зупиняти і тих, хто звертається до святого у своїх моліннях про проблеми з житлом.

Настільки милостивий угодник Божий, що змушений ставитися до слабкостей людських і допомагати їм у тому, про що навіть мислити заборонив своєму учневі.

Але ж подивіться! Люди, ніби й не читали житіє святого, і молять угодника Божого: «Пошли мені квартиру!», «Дай купити (продати) вигідно будинок!», «Влаштуй, щоб мені зняти дешево кімнату!» І що ж?! Святий допомагає! І цьому маса свідчень!

Настільки милостивий угодник Божий, що змушений ставитися до слабкостей людських і допомагати їм у тому, про що навіть мислити заборонив своєму учневі.

Але, звичайно ж, святитель Спиридон не «вузькопрофільний» святий, що спеціалізується виключно на житлових питаннях! Тому шанувальники святого вдаються до його допомоги, довіряючи свої найпотаємніші бажання, найболючіші проблеми, найскорботніші обставини і великі потреби.

Так, черниця Києво-Флорівського монастиря, нині спочила вже, Олександра (в чернецтві Рахіль) ще в радянський період розповідала, як вона благала Пресвяту Богородицю і святителя Спиридона Триміфунтського про спасіння її сина, померлого в юні роки без покаяння. Ця подвижниця, яка взяла на себе подвиг юродства, стала просити святого Спиридона, як рідного, про те, щоб Господь помилував її отрока.

Одного разу, за своїм звичаєм, черниця Олександра годувала борщем із монастирської трапезної у себе в напівпідвальній келії мандрівників. Вона розповідала їм про свого покійного сина і просила всіх молитися за нього. Один літній чоловік раптом сказав їй, щоб вона годувала голубів залишками їжі: «Як Спиридон пас стада земні, так ти випасай – небесні!»

Ця невигадлива думка обрадувала старицю, і вона прийняла слова паломника як благословення.

І першого ж дня, коли годувала голубів, що прилетіли до неї у великій кількості, вона виявила навпроти місця годівниці невелику старовинну ікону святителя Спиридона, яка стояла на виступі цегляної стіни монастирського гаража. Ікона здавалася забутою кимось. Але для стариці це був знак, який вельми порадував її і переконав у правильності вчинку.

Відтоді черниця ще старанніше молила святого під час годування голубів.

Багато хто забороняв їй «смітити» в монастирі, хоча і відбувалося це на задвірках господарського двору. Лаяли її, а вона наполегливо підгодовувала своє «небесне стадо».

Якось вранці вийшла вона, за звичаєм, як говорила сама, помолитися: годувати голубів і просити Божу Матір і святителя Триміфунтського про бажане.

Під час закликання імені святого вона раптом побачила навпроти себе старого, який, посміхаючись теж підкидав крихти хліба зграйці птахів. Матінка Олександра не знала звідки раптом взявся цей літній чоловік. А він підійшов до неї і вийняв через пазуху велику просфору зі словами: «Ох і гучна у тебе молитва! Ось, візьми, передав тобі син твій!» І поки блаженна розглядала подарунок – зник таємничий гість, немов розчинився. Тільки і залишилася в руках просфора з печаткою-іконою святого Спиридона.

Хто бував у келії матінки, ті бачили портрет її сина, до якого була прикріплена невелика старовинна на дереві ікона святителя Спиридона. Черниця Олександра розповідала, за що вдячна святому. А юних відвідувачів порівнювала зі своїм чадом і деяким юнакам говорила пророчо загадкові слова, що будуть, як і її син, виймати частинки з проскур. Вони потім, як правило, ставали священнослужителями.

Чому ця історія згадалася зараз? Чим вона чудова? Думається, що саме тим, що в ній з'єдналися материнська жертовна любов і небесне батьківське служіння святителя в досягненні дивовижної мети: спасіння душі людської.

Мало хто пам'ятає, що і у святителя Спиридона була сім'я і він відчув гіркоту втрат. Можливо, що ця пам'ять про біль і турботу про долю рідних, спонукала угодника Божого допомогти і скорботній черниці, яка присвятила свій монастирський подвиг вимолюванню покійної дитини.

Ця історія нагадує нам про зв'язок світу Небесного з нашим, земним. Нагадує і те, що жодна сльоза, жодна молитва не залишаються без уваги у Неба. А значить, немає приводу сумувати. У нас цілий сонм заступників. І серед них сяє особливою славою шанування угодник Божий святитель Спиридон Триміфунтський чудотворець.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також