Коли молитва сильніша за аргументи

18 Травня 2022 00:22
110
Коли молитва сильніша за аргументи

Коли у складній ситуації ми отримуємо пораду молитися, то, по суті, сприймаємо це як умовність. Насправді ми просто не вміємо молитися чи не віримо і в силу молитви.

Людина влаштована так, що її власна думка їй завжди здається правильною. Така переконаність, помножена на характер, часто веде до бажання комусь щось довести, пояснити, переконати, якось вплинути. Особливо в наших нинішніх реаліях, коли правда і брехня переплуталися в одну суцільну грудку, гостро відчувається бажання посперечатися і переконати. Найчастіше це закінчується сварками та взаємними звинуваченнями.

Після кожної з таких битв постає питання: що робити, як жити, коли довкола стільки несправедливості? І коли у відповідь на такі запитання чуємо пораду про необхідність молитися, сприймаємо її, як відмовку, мовляв, що тут ще можна зробити, лише «молитися, постувати, слухати радіо „Радоніж”». Однак порада молитися в будь-якій складній ситуації – наймудріша з усіх існуючих порад. Людина, яка з вірою звернулася за допомогою через молитву, незмінно буває винагороджена, і цьому є безліч прикладів в історії християнства. Звернемося до одного з таких прикладів. Йтиметься про святу Моніку – матір блаженного Августина, день пам'яті якої Церква святкує 17 травня. Поговоримо про тендітну жінку, яка мала дивовижне терпіння, що помножило силу її молитви багаторазово.

Факт, що Моніка змогла виховати найвідомішого вчителя Церкви, відомого не тільки у християнському світі, а й поза його межами, вже робить її незвичайною людиною. І це незважаючи на те, що виховання, у класичному для нас розумінні, як такого і не було.

Коли знайомишся з життєписом святих, то часто бачиш досить звичну картину, де майбутній подвижник росте у благочестивій сім'ї, з дитинства вбираючи приклад християнського життя від своїх батьків. Зовсім не так склалася доля святої Моніки. Обставини, в яких вона виявилася, були схожі на ті, що ми, на жаль, можемо спостерігати в сучасності: чоловік-язичник постійно зраджував дружині, вважаючи це навіть недоліком; син  по суті єретик, який потрапив у секту, не одружився, а жив із жінкою, як зараз сказали б, «цивільним шлюбом». Загалом, можна сказати, невдало склалося життя – постійні стреси та душевні травми.

Той, хто читав «Сповідь» блаженного Августина, не міг не звернути уваги, з якою теплотою він розповідає про свою матір. По-хорошому, більшість відомостей про життя Моніки можемо почерпнути саме в нього.

Коли молитва сильніша за аргументи фото 1
Святий Августин та свята Моніка. 17 століття. Джоаккіно Ассерето. Фото: collections.artsmia.org

Всі свої тяготи свята не сприймала як нестерпні страждання. Її ще зовсім юною примусово видали заміж, так тоді було прийнято. Але вона все одно змогла полюбити свого чоловіка Патриція. Незважаючи на всі його загули, Моніка, як згодом згадував Августин, ніколи ні на що нікому не скаржилася  вона просто щосили молилася за чоловіка, виявляючи терпіння і зберігаючи вірність.

Дивно, але це подіяло. Згодом Патрицій залишив свої безчинства і прийняв християнство. То була перша перемога святої Моніки. Проте лишався ще син.

Можна лише уявити, як болить материнське серце від бачення чада, що йде у вічну смерть. Як ми пам'ятаємо, блаженний Августин дуже захопився маніхейством. Щоб відчути весь тягар його становища, треба розуміти, що цей рух був не просто християнською єрессю, він виник із гностичних уявлень і ґрунтувався на перекрученому розумінні Біблії. Маніхеї говорили про якусь всесвітню релігію, що є як у відкритих, так і в прихованих формах, що дозволяло вливатися чи не в усі можливі релігійні системи. Недарма деякі дослідники називають маніхейство "світовою єрессю".

Блаженний Августин був не єдиною дитиною Моніки, але очевидно, що переживань він доставив найбільше. Будучи вельми обдарованим від природи хлопцем, він не просто сам захопився єрессю, а втягнув туди багатьох своїх друзів. Що в такому разі залишалося робити його матері? Служити акафісти та замовляти сорокоусти? Ні того, ні іншого тоді не було. Можливо, вона могла озброїтися купою аргументів і почати переконувати сина в неправоті. Тим більше, що він справді був у глибокій омані. Але багато хто, хто стикається з подібними ситуаціями, знає, наскільки марно сперечатися з заблукалим.

Як молилася свята Моніка, нам невідомо, але ми точно знаємо, що молитва за сина тривала 10 років.

Як молилася свята Моніка, нам невідомо, але ми точно знаємо, що молитва за сина тривала 10 років. Десять років, не сумуючи, не опускаючи руки, не ремствуючи, не одержуючи ясної відповіді від Бога, виявляючи колосальне терпіння, вона продовжувала молитися і вірити, що Господь її почує і допоможе Августину змінити своє життя. І Господь почув і зробив чудо. То була її друга перемога.

Прожила свята Моніка 56 років і в останній рік свого життя стала свідком прийняття християнства її сином. Тепер вона могла спокійно постати перед Богом. Здавалося б, лише дві врятовані душі, але які – блудливий чоловік-язичник і колишній сектант, який став одним із найвидатніших християнських учителів.

Приклад святої Моніки, гадаю, більш ніж зрозумілий. Проте варто зауважити, що молитва святої Моніки була виразом її життя. Тут згадується вказівка ​​святителя Іоанна Золотоуста на умови виконання наших прохань: «Бог нас почує, якщо, по-перше, ми гідні отримати те, що просимо; по-друге, якщо ми молимося згідно із заповідями Божими; по-третє, якщо молимося безупинно; по-четверте, якщо не просимо нічого життєвого; по-п'яте, якщо просимо корисного; по-шосте, якщо виконуємо належне і зі свого боку».

Пам'ятаймо про ці шість пунктів, пам'ятаймо і про святу Моніку, щоб разом з нею не сумувати, але виявляти терпіння як у житті в цілому, так і в боротьбі за душі наших рідних. І не сперечатися, помножуючи роздратування та зло. Що толку в таких суперечках?

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також