Роль війни у ​​справі спасіння, або Наш приріст від протилежного

10 Квiтня 2022 00:14
75
Роль війни у ​​справі спасіння, або Наш приріст від протилежного

Поговоримо про значення війни для спасіння душі. Розмова побудована на досвіді старців, насамперед, отця Григорія (Безкровного), який пережив грузино-абхазьку війну.

Постановка задачі

Для початку уявімо ситуацію, коли зібралася за столом якась компанія. Почали розмову про те, про се. Далі пішли суперечки, сміх, сальні жарти, непристойні анекдоти. Так часто буває. Що робити віруючій людині, яка опинилася в такій компанії в цей самий час? Хтось скаже: встати та піти. І деякі справді так роблять. Але ні, це неправильне вирішення завдання.

Монах, який їде в транспорті та в навушниках і слухає молитви, щоб не слухати пусті розмови, не перемагає спокуси, а тікає від них. Важливо не те, що відбувається навколо тебе, а те, що відбувається усередині. Свобода духу – це перемога над собою. Якщо ти переміг світ у собі, то зовнішній світ впаде повалений до твоїх ніг, тому що він сам по собі є ніщо.

Від спокус не бігають, їх долають. Бажання піти в тили, залягти на дно, пересидіти в безпечному місці – правильне з погляду здорового глузду та безпеки, але марне для духовного зростання. Про тих, хто зробив інший вибір, ми скажемо у післямові до цієї публікації.

Правильні рішення

Отже, ховання голови у пісок не принесе душі жодної користі. Нам хочеться тиші, молитовного спокою, усамітнення тощо. Але Богові це не завгодно. Таке життя корисне, але лише на якийсь час. А потім воно лише послаблюватиме дух. Бог вириває нас із такого душевного комфорту, посилаючи скорботи. Заслання, в'язниці, хвороби давали подвижникам те, що ніколи не змогло б дати тихе, розмірене молитовне життя.

Є важливе правило, про яке нам не можна ніколи забувати: ми отримуємо приріст від неприємного. Чим частіше людина стикається з труднощами, тим більше отримує зростання. Бог дивиться на нас під час цих випробувань з любов'ю та чуйністю. Чи зможемо ми їх перенести? Не тиша молитовної безтурботності, не душевне самозаспокоєння приносить християнам вінці, а боротьба та праця. І тут також треба пам'ятати ще одне правило: міра душі людини – це міра скорботи, яку вона здатна з вдячністю понести. Але при цьому в жодному разі не можна провокувати ворога і самому шукати спокус. На такий подвиг здатні лише одиниці.

Праця живого серця

Отже, якщо ти опинився віч-на-віч із важким випробуванням і в тебе немає можливості врятуватися втечею або сховатися, то що потрібно робити, щоб не бути поваленим? Старець відповідає: вчитися приймати те, що відбувається, живим серцем, молитвою, віддаючись у всьому на волю Божу. Коли людина таким чином хоча б один раз пересилить себе і спробує зламати психологічні бар'єри страху, тоді приходить розуміння того, що ти є свідомість, яка здатна жити не у вузькому обмеженому форматі тіла, а у безрозмірній свободі духу.

Після цього знімається безліч обмежень і приходить свобода від усіх страхів. Коли преподобний Порфирій Кавсокалівіт служив літургію, один богоборець включав на повну гучність якусь веселу естрадну музику. Отець Порфирій продовжував служити, як ні в чому не бувало, бо мав віру і не мав страху, він не боявся того, що некомфортна для молитви атмосфера похитне його богослужіння.

Отруйний страх

Під час війни найбільше проявляється у серці злість і страх. Це природні людські емоції за таких умов. При цьому ЗМІ максимально спекулюють на них, намагаючись викликати цю злобу і страх у нас з максимальною силою. Зло намагається посилити в людині погані звички, діючи через страх, який перетворює нас на своїх рабів.

Він паралізує нашу душу, впорскуючи в неї отруту страху. Страх – важкий якір, який тримає душу, прив'язану до землі, не даючи їй злетіти на небо. Тому так сильно цінується Богом мужність у боротьбі зі злом. Добро і любов – ось та сила, на якій тримається вся світобудова, і немає нічого сильнішого за них.

Залишатися людиною

Усе сказане з особливою силою проявляється під час війни. Бо будь-яка війна – це тріумф темної сили. З собою вона завжди приносить холодний жах, кров, ненависть, злість. Весь цей натиск сил пекла християнину треба перемогти насамперед у собі. Нам будуть говорити з усіх боків про справедливість, правду, колупати ножем обурливих фактів рани серця. Серце від цього хворітиме і мучитиметься. Але головним у цей час буде те, як ми реагуватимемо на все це в нашому розумі і свідомості.

Зло накидатиметься на нас із величезною силою, вимагаючи справедливого покарання, відплати, ненависті, жорстокості. І чим більшої сили напад зможе перенести людина, залишаючись при цьому людиною і живучи в межах євангельської моральності, тим більше душа її зможе розкритися для вічності. Бог буде піднімати таку людину все вище і вище, завдяки її мужності, рішучості та терпінню.

Бог спасає через хрест

Саме скорботами і тим, що нам бачиться злом, Бог намагається вивести нас зі сплячки самозаспокоєння і самовдоволення. Нам здається, що є злі люди, які мають якісь причини ненавидіти нас, або обставини, здатні нас роздавити на смерть. Але Бог дає цьому бути лише для того, щоб пробудити нас до життя.

Архімандрит Кирило Павлов вчив своїх духовних дітей жити тихо і непомітно, нікуди не лізти, ні в чому не брати участь. Світ живе ненавистю, злістю, політикою, амбіціями, а ти живи тихо Богом, молитвою і так, щоб тебе ніхто не помічав. Диявол завжди закликає душу підняти прапор емоцій і йти на барикади, тоді як Бог хоче дати нам спокій любові та тиші добра.

Історії старця Симона

Наприкінці публікації наведемо два випадки з життя старця Симона (Безкровного). Під час війни він якийсь час жив в Абхазії у високогірному селищі Псху. Саме в цей час грузини вирішили вбити всіх мешканців цього селища. Кожному з них вигадали свій вигляд страти, повідомили про це і наказали жити в очікуванні смерті. Що треба було робити? Озброюватися і готуватися хоч якось захистити себе чи сподіватися на допомогу Божу?

У призначений для страти день все селище зібралося в церкві і стало глибоко і ревно молитися. Коли озброєний загін із трьохсот грузинів висунувся в їхній бік, то абхазькі війська, що нібито пробилися з-за перевалу, відкинули їх, зірвавши всі плани. Бог, побачивши правильне рішення поставленого завдання, відвів від них лихо.

Інший випадок стався з отцем Симоном, коли він йшов із майбутнім намісником Валаамського монастиря отцем Панкратієм однією з гірських ущелин в Абхазії. Раптом відкрилася стрілянина. Що робити?

– Та це не по нас, – сказав отець Панкратій і пішов далі.

– Як же не по нас, ось кулі прямо над головою свистять, треба лягати в каміння, – намагався обдурити його отець Симон.

– Ходімо далі, з нами Бог, – відповів той.

Так вони йшли під обстрілом, а кулі, зі страшним звуком пролітаючи зовсім поряд, впивалися в каміння, землю, дерева. Потім стрілячі підбігли до них з подивом. Вони думали, що це якісь грузинські диверсанти. Але потім зрозуміли, що це «тюрники якісь, по них стріляють, а вони йдуть, як ні в чому не бувало».

– Вам пощастило, що не лягли в каміння, а то ми б вас там у вінегрет покришили, – сказали стрільці.

Післямова

Останній абзац своєї публікації я хочу присвятити сучасним святим, людям, далеким від теоретичного богослов'я, але які своїм життям показали приклад того, що означає віддавати душу за ближніх своїх.

Ось лише деякі приклади. Казанцев Анатолій Борисович, завідувач дитячого інфекційного відділення Маріупольської міської лікарні. Ті, хто стикався з цією людиною, пам'ятають її добрі очі, тактовність, професіоналізм, любов до дітей. Саме ця любов не дозволила йому залишити своїх маленьких пацієнтів і виїхати з міста. До останнього подиху Анатолій Борисович виконував свій лікарський обов'язок та лікував дітей. Похований він у дворі тієї ж лікарні, де працював.

У Бучі живе лікар-терапевт Ірина Язова, яка також лікувала поранених, приймала пологи, виконувала свій лікарський обов'язок під обстрілами снарядів та при гуркоті канонад. Хоча не була ні акушером, ні хірургом, ні травматологом.

Якими словами можна описати подвиг тих лікарів, які приймали у Маріуполі пологи у підвалі лікарні при свічках, за відсутності води та медикаментів? Як не згадати подвиг пожежників, які під бомбардуваннями рятували людей з-під завалів розбитих будинків. Таких людей, виявляється, у нашій багатостраждальній країні дуже багато. Багатьох із них уже немає в живих. Але головне не це, а те, що їхні імена назавжди записані у Книзі Життя. І це теж шлях, що веде до вічної радості...

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також