Чому нас може навчити чудо Покрови Пресвятої Богородиці

13 Жовтня 2021 23:41
83
Покрова Пресвятої Богородиці. Фреска. Псков. ХVI століття. Фото: rodon.cz Покрова Пресвятої Богородиці. Фреска. Псков. ХVI століття. Фото: rodon.cz

Приводом для встановлення свята Покрови стало чудесне позбавлення городян від напасті. Втім, і крім цього чудо Богородиці цікаве і повчальне.

Подія, яка лежить в основі свята Покрови Пресвятої Богородиці добре відома: під час того, як Константинополю загрожувало іноплеменне військо (то сарацинів, то наших далеких предків – русичів), городяни зібралися у Влахернській церкві на всеношну. Серед народу в храмі був присутній блаженний Андрій Христа ради юродивий з учнем Епіфаном. У якийсь момент обидва побачили Богородицю, Яка, пройшовши над молільниками «по повітрю» спочатку молилася, а потім зняла з Себе головний покров і простягнула його над людьми. Як наслідок, небезпека незабаром минула.

Отже, чудове позбавлення від напасті послужило приводом до встановлення свята. Втім, і крім цього чудо Богородиці цікаве і повчальне. Почати хоча б з того, що до Константинополя підступило вороже військо.

Події в житті відбуваються не самі по собі і нам, християнам, це добре відомо. За будь-якою життєвою обставиною стоїть або воля Бога, або Його попущення. Міркування, якими керується Всевишній, завжди одні – наше спасіння, а в кожному конкретному випадку наша користь: насамперед, душевна. Долі народів, у даному випадку, мало відрізняються від приватних доль людей. Бог однаково піклується і про кожну окрему людину, і про народи і племена.

Отже, Господь попускає ворожому війську впритул наблизитися до столиці Візантійської імперії. Навіщо? Що було на думці у нападників, ми можемо стверджувати напевно – навряд чи ними керувало щось, крім бажання поживитися. А що ж візантійці? Зрозуміло, що відчуття близької небезпеки підштовхнуло їх просити милості у Бога і об'єднало в молитві. Хоча, можна вважати, що не тільки в молитві. Як правило, потрапляючи в складну ситуацію, християнин, звертаючись до Бога, згадує і про свої гріхи. Дійсно, якщо Господь напоумляє скорботою, то причиною тому, як правило, служить гріх. Причому явно не швидкоплинний або невільний.

Про те, що столиця величезної імперії, «місто царя і синкліту», ніколи не відрізнялося особливим благочестям жителів, ми добре знаємо з історії.

Хто грішить несвідомо і ненавмисно, не потребує такого напоумлення, яке вселить йому смуток або страх. Він справляється сам або його напоумлює сам плин життя. Про те ж, що столиця величезної імперії, «місто царя і синкліту», ніколи не відрізнялося особливим благочестям жителів, ми добре знаємо з історії. Одних тільки придворних інтриг вистачило б на те, щоб людинолюбство щодо «благовірних і благочестивих» з усією численною челяддю Господь відклав до кращих часів. Повірте, я не перебільшую.

Візьмемо хоча б такий факт: у Візантійській імперії не існувало повноцінного династичного правління. Були, звичайно, шляхетні династії, однак через часті перевороти, заколоти, регулярне втручання армії, появу узурпаторів і просто вбивства імператорів політичними опонентами, власними придворними, особистими ворогами і заклятими друзями, вони, за рідкісними винятками, трималися у влади не довше двох-трьох поколінь.

Вічні пертурбації на крові були настільки звичні для влади і суспільства, що заради сумнівної легалізації влади імператорів, що захоплювала престол силою, був придуманий чин вінчання на царство (той самий, на який і сьогодні посилаються різноманітні монархісти для обґрунтування своїх теорій про богоустановленість монархії). Константинопольський обиватель теж, як кажуть, не ликом шитий: пристрасть до різного роду видовищ, регулярні громадські заворушення, бунти, моральна розбещеність як серед знаті, так і серед суспільних низів.

І одразу змінилися і влада, і суспільство, і обивателі! У Влахернській церкві яблуку ніде було впасти, адже в грецьких містах не так як у нас – сорок храмів на півтора мільйони жителів. Погуляйте вулицями старих грецьких міст. Храми в них буквально на кожному розі.

Розбудити, протверезити, поставити на місце такий народ можна було тільки гранично жорсткими засобами. От і послав Бог іноплемінників. І одразу змінилися і влада, і суспільство, і обивателі! У Влахернській церкві яблуку ніде було впасти, адже в грецьких містах не так як у нас – сорок храмів на півтора мільйони жителів. Погуляйте по вулицях старих грецьких міст. Храми в них буквально на кожному розі. Враховуючи прихильність греків до древніх традицій, можна не сумніватися, що і Константинополь був багатий храмами. І нехай не в кожному з них була, як у Влахернському, своя чудотворна ікона, але, можете не сумніватися, в описуваний момент у них теж було порожньо.

І ось, як підсумок покаяння і єдиного молитовного пориву городян, Божа Матір являє диво: переляканим цареградцям тепер видно, що над ними і над містом – покров Богородиці.

Про що змушує задуматися ця подія? В першу чергу, про безмежну любов Бога до Свого недолугого творіння. Думаєте, жителі Константинополя як ніневяни, посипали голови попелом, поклали на себе покаянний піст і з того часу жили в праведності? Навряд чи. Безперечно, у своєму молитовному пориві вони були щирими. І покаяння їхнє, напевно, було щирим. Але, давайте начистоту, на скільки нас звичайно вистачає після сповіді, нехай навіть і дуже уважної, докладної і щирої? Одним вистачає пройти або проїхати від храму до будинку, інші витримують до вечора. Є навіть такі, яким не вистачає сил до наступного дня. А далі? А далі життя входить у звичну колію.

І так триває роками: звичне життя зі звичними гріхами, говіння, сповідь, причастя, ще трохи зусиль і знову звичайне життя. Думаєте, у жителів Константинополя було інакше?

Ну, добре, над ними нависла серйозна небезпека, вони щиро каялися і молилися несамовито, Бог явив їм диво. Таке не забудеш за тиждень-два, а за тижнями пройшли місяці, за місяцями роки, за роками століття. І щось не помітно в цих віках проміжку часу, коли б розкаяні, уражені дивом константинопольці залишили колишні гріхи, забули про інтриги, відволіклися від ставок на іподромі і зажили праведно і свято.

І, тим не менш, у конкретний момент часу Бог чує молитву невдоволених городян. І допомагає. І прощає, хоча, за всевіданням Своїм знає, що всі ці душ високі пориви, хоч і щирі, але, на жаль, ненадовго. Така вона – Божа любов. Не знає вона перешкод і навіть людський гріх їй не перешкода.

Чи не час відгукнутися на цю любов справжнім, дієвим каяттям, щоб зовсім перебувати в ньому не три дні до причастя і один день після, а на всякий час життя. І головне, що це – в наших руках.

І якщо, як часто буває, ці руки все ніяк до дієвого каяття не дійдуть, то чи не варто докласти більше зусиль, щоб Богу не стимулювати нас, невиправних, в тому числі і засобами настільки ж ефективними, як і ті, які сповна відчули на собі жителі Константинополя.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також