Благовіщення: золота нитка між Завітами

06 Квiтня 2021 22:06
201
Андрій Рубльов. Благовіщення, 1405. Фото: andrey-rublev.ru Андрій Рубльов. Благовіщення, 1405. Фото: andrey-rublev.ru

7 квітня ми святкуємо день Благовіщення Пресвятої Богородиці. Однак, глибокий богословський зміст Благовіщення часто нами залишається незатребуваним.

Нерідко в розмовах про Письмо з не самими віруючими або досвідченими людьми, я чую одне і те ж запитання: «ось ви говорите про Біблію, я намагався її читати і нічого не зрозумів. Скажіть коротко, про що вона?» У таких випадках абсолютно марно пускатися в міркування про час написання біблійних книг, їх авторів та завдання, які ці автори перед собою ставили. Тут потрібна відповідь коротка, проста і містка. Однією фразою, але так, щоб повноцінно і зрозуміло. Я, звичайно, так і відповідаю: Біблія – це книга про Христа.

Новий Завіт про Христа, що прийшов, про Його життя, розп'яття, смерть і воскресіння. Про вчення Христа і Його апостолів. Старий Завіт, у свою чергу, про Христа прийдешнього.

Починаючи з протоєвангелія, з обіцянки Бога вигнаним із раю прабатькам, що потомство жони зітре голову змія, весь період старозавітної історії, що включає в себе кілька тисяч років, присвячений очікуванню пришестя у світ Спасителя. Межею ж, що відокремлює очікування від виконання, стала подія Благовіщення Пресвятої Богородиці.

Благовіщення – свого роду границя між двома Заповітами. В ньому знайшли своє виконання старозавітні сподівання.

Всі ми добре знаємо, що для правильного розуміння Старого Завіту необхідно знання Нового Завіту. Сприйнятий окремо, Старий Заповіт може розумітися дуже перекручено. Таке хибне розуміння можна бачити як у численних «переказах старців» – тлумачень Закону часів земного життя Христа, так і на прикладі тих, хто вперше береться читати Біблію, відкриваючи її для себе як звичайну книгу: з перших віршів першого розділу.

Блага звістка, яку архангел Гавриїл сповістив юній Марії, являє собою виконання не стільки старозавітних пророцтв, скільки всього Старого Заповіту в цілому.

Лише тоді, коли чітко позначена і ясно видна мета, до якої спрямований весь Старий Завіт, всі його книги, настільки різні за змістом, ціллю і стилем написання, все Старозавітне оповідання, від Закону та історичних хронік до пророчих викриттів і священної поезії, стає явною його досі неочевидна цілісність. Лише тоді стають зрозумілими місця, що перш викликали здивування, усвідомлюється необхідність довгих історичних оповідань з безліччю імен, які досі здавалися важливими тільки в контексті історії окремо взятого єврейського народу.

Блага звістка, яку архангел Гавриїл сповістив юній Марії, являє собою виконання не стільки старозавітних пророцтв, скільки всього Старого Заповіту в цілому. Оскільки той жаданий «останній час», про який провіщали пророки, який, за словом Христа, вони разом з царями і праведниками «бажали бачити... і не бачили» (Мф. 13:17, Лк. 10:24), в самій події Благовіщення з жадано-далекого став реальним і відчутним.

До явлення Архангела Пресвятій Діві народ Божий лише «чув утіхи Ізраїля» (Лк. 2:25) і це сподівання було настільки природним, що навіть особиста праведність людини була органічно пов'язана з ним. Звістка про зачаття Пресвятою Дівою Сина Божого стало здійсненням цього сподівання, свідченням того, що прийшло виконання часів.

Все ж таки началом начал є Благовіщення, оскільки принесена Марії архангелом Блага звістка лягла в основу як Різдва, так і Тайної Вечері.

В цьому виконанні вікових сподівань, у кінцевому розкритті Старого Завіту, Благовіщення відкриває перед нами Новий Завіт. З одного боку, відкриває буквально, будучи, поряд з явищем архангела Гавриїла Захарії, природним початком Євангельської історії. З іншого, Новий Завіт дарував світу Христос Спаситель і, хоча в цьому відношенні головними відправними точками бачаться Різдво Христове, як момент пришестя Сина Божого в світ, і Таємна Вечеря, на якій Новий Завіт, власне, і був встановлений, все ж таки началом начал є Благовіщення, оскільки принесена Марії архангелом Блага звістка лягла в основу як Різдва, так і Тайної Вечері.

Для людини завжди однаково далекий будь-який момент майбутнього. Навіть подія, про яку ми твердо знаємо, що вона відбудеться завтра, для нас нітрохи не ближча, ніж те, чому бути через рік або бути взагалі, але коли – невідомо. Причина проста – нам ніхто не обіцяв не тільки завтрашнього дня, але і наступної години. Тому реально для нас лише те, що тут і зараз.

Вірність Бога Власній обіцянці, правдивість пророцтв, безумовна правдивість Священних книг, все це не лишало сумніву в тому, що обітований Месія прийде і справа спасіння людського роду, безсумнівно, буде ним здійснена. Однак, саме в Благовіщення віра і очікування поступилися місцем виконанню і здійсненню. Очікуване, але що є тільки предметом віри, набуло реальних обрисів. Спасіння з обіцяного і з надією очікуваного стало реально відбуватися.

На жаль, у наш час для багатьох віруючих свято Благовіщення зводиться до короткого перепочинку посеред тривалого і суворого Великого посту. До можливості серед тижня прийти в храм не на довге і монотонне постове богослужіння, а на урочисту святкову службу. До приводу хоч на день урізноманітнити раціон за рахунок, дозволеної статутом в це свято, риби. Тоді як глибокий богословський зміст Благовіщення залишається для багатьох не те, щоб недоступним, а практично незатребуваним.

З іншого боку, з того, як сприймається нами Благовіщення, відносно точно можна судити про якість нашого посту. Нам, адже добре відомо, що піст – це не просто обмеження в їжі і зміна щоденного розпорядку. Одне з найбільш важливих завдань поста – дати християнину можливість змінити темп життя. Протягом життя ми до такої міри звикли жити бігом, що тепер невпинно прагнемо не обскакати інших, так випередити події. Здається, ще трохи і головною нашою метою стане обігнати самих себе.

Глибокий богословський зміст Благовіщення залишається для багатьох не те, щоб недоступним, а практично незатребуваним.

Як би це ні було ненормальним, Церква не змушує нас постійно жити в темпі, протилежному темпу навколишнього нас життя. Однак, саме Великим постом, всього лише на півтора недовгих місяця, вона створює нам умови для того, щоб просто трохи сповільнитися, щоб на нетривалий час заспокоїти емоції і почуття, щоб вигнати з душі суєту. Хтось з цим справляється краще, хтось гірше. Але одне однаково для всіх: якщо з початком Великого посту, ні протягом найбільш суворої першого його тижня людина ніяк не намагалася зупинитися, вдивитися в свою душу і задуматися про Бога довше, ніж на п'ятнадцять хвилин два рази на день, можна бути впевненим, що і весь піст вона пробіжить у звичному для неї темпі. А добігши до Великодня, пробіжить і його, лише зрідка з досадою озираючись назад, від відчуття дивної непричетності до тієї радості, якою живе Церква в цей час.

І якщо у святі Благовіщення християнин в черговий раз не побачить нічого, крім святкової служби серед пісних буднів і риби за обідом, то це говорить лише про одне: за той короткий час, що залишився від Благовіщення до воскресіння Христового, він повинен знайти в собі бажання і сили уповільнити той темп, в якому звик жити і від якого так і не відмовився, незважаючи на заклик Церкви. У всякому разі, глибина і значущість тієї події, якими живе Церква в цей день, настроює на увагу і вдумливість, як ніщо інше. Тим же, хто і Благовіщення відсвяткує на бігу, боюся, доведеться чекати пасхальної радості, в кращому випадку, не раніше наступного року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також