За що Мамонова не пустили в Україну

08 Грудня 2020 13:20
133
Петро Мамонов - особистість відома. Широка слава до Петра Миколайовича прийшла після ролі у фільмі «Острів». Фото: СПЖ Петро Мамонов - особистість відома. Широка слава до Петра Миколайовича прийшла після ролі у фільмі «Острів». Фото: СПЖ

Відомого російського актора Петра Мамонова не пустили в Україну і заборонили йому в'їзд на територію країни строком на три роки. За що?

Днями відомого російського актора Петра Мамонова не пустили в Україну. Більш того, Держприкордонслужба країни заборонила артисту перетинати український кордон протягом трьох років. Формальна причина – візит Мамонова в Крим з території РФ. Відповідно ж до українського законодавства півострів можна відвідувати тільки з території України. Саме під цю статтю закону і потрапив Петро Мамонов. У жовтні 2020 року за подібне порушення законів України поплатився і ведучий телеканалу «Росія-1», генеральний директор російського релігійного телеканалу «Спас» Борис Корчевников – йому теж заборонили в'їзд в Україну на 3 роки.

На відео, представленому українськими прикордонниками, ми можемо побачити, що коли представниця Держприкордонслужби запитала Мамонова, чи був він на півострові, Петро Миколайович відповів ствердно. На питання, яким чином він туди потрапив, він сказав, що авіарейсом «Москва – Сімферополь».

Тому, з формальної точки зору, українська чиновниця права – адже закон (яким би дурним він не був) Мамонов порушив. Ми не будемо зараз говорити про те, що самі представники вищого ешелону української влади часто роблять подібним чином і порушують законодавство, яке просто зобов'язані дотримуватися – поговоримо про інше.

Чи добре бути відомим?

Чи потрапляють в Україну ті люди, які, як і Мамонов, відвідували Крим з території інших держав? Так, і таких людей дуже і дуже багато. Чому ж їх ніхто не зупиняє на кордоні? Тому що ці люди безвісні. Простіше кажучи, їх ніхто не знає. Вони не ведуть публічний спосіб життя, їх особи не миготять на екранах телевізорів, а імена не з'являються в ЗМІ. Петро Мамонов – особистість відома. І, при всій повазі до його рокерського минулого і «Звукам Му», широка слава до Петра Миколайовича прийшла після ролі у фільмі «Острів».

Крім того, задовго до отця Анатолія (головного героя «Острова») Мамонов відкрито заговорив про свою православну віру. Власне, і до Лунгіна (режисера «Острова») думка задіяти Петра Миколайовича прийшла якраз через це – відкритого, і для багатьох несподіваного, сповідання Православ'я.

Мамонов у своїх розмовах про Православ'я і своїй вірі був щирим і гранично чесним.

Різка зміна способу життя Мамонова, перетворення з хулігана, що знищує обивательські шаблони в православного християнина для когось стала шоком, інші побачили в цьому спробу епатажу, бажання в черговий раз порушити неписані «правила» ліберального суспільства, але сам Мамонов в своїх розмовах про Православ'ї і своїй вірі був щирим і гранично чесним. У чому скоро переконалися всі скептики і недоброзичливці.

Так, тепер у Мамонова істотно змінилася аудиторія, не всі готові приймати його зміни: на своїх «концертах» він може читати Ісаака Сирина або розповідати молодим людям про помилки, які не треба здійснювати. В якійсь мірі йому доводиться «відповідати» за віру в Христа, і робити це не тільки «рублем», а й такими дурними ситуаціями, як з перетином кордону України. Ще раз – Мамонова знають не тому, що він лідер і соліст групи «Звуки Му», а тому що він – православний християнин. За це доводиться платити... І ось тут постає питання, яке хотілося б задати нашим читачам: а як ми сповідуємо Христа і як віра в Бога впливає на наше життя?

Проповідь Христа – а чи треба?

Звичайно, тут можна заперечити, що у Мамонова більше можливостей для проповіді Христа, і що він був особистістю публічною до того, як почав говорити про Церкву і покаяння, а у нас таких можливостей немає, ось про нас, як про християн, і не знають . Але проблема в тому, що по-перше, ніхто не вимагає від нас ставати всесвітньо відомими проповідниками, а по-друге, все набагато складніше, ніж ми намагаємося уявити. Тому, що про нашу віру в Бога занадто часто не знають не тільки колеги по роботі і друзі, але навіть ті, хто живе з нами під одним дахом.

У зв'язку з цим пригадується одна історія. Кілька років тому жінка, чоловік якої працює на заводі, розповіла, що її благовірному вдалося протягом півроку приховувати свою віру в Христа. Справа в тому, що серед керівників цього заводу було кілька католиків, і чоловік цієї жінки не знав, як вони відреагують, якщо дізнаються, що у них працює православна людина. І ось він шість місяців досить вдало ховав хрестик і віру.

Ми дратуємося, лаємося, робимо інші неприпустимі речі, а про Христа згадуємо тільки вранці недільного дня, а ще частіше – на Пасху і на Різдво.

Знайома ситуація? Якщо без лукавства, то так. На побутовому рівні ми часто приховуємо свою віру. Нам соромно зізнатися, що ми відвідуємо храм (особливо зараз, під час пандемії), що ми сповідаєся і причащаємося. Нам «незручно» говорити про Православ'я, Церкву і Бога. Ми не хочемо «спокушати» нікого своїм постом і не хрестимося перед храмом, щоб ніхто нічого «не подумав». Так, не сперечаємося, робити все це можна і потрібно не на показ, а тільки на переконання і щиро, як робить Мамонов. Але, поклавши руку на серце, треба визнати, що навіть вдома, серед своїх рідних і близьких, наша віра часто ніяк не виявляється. Ми дратуємося, психуємо, лаємося, робимо інші неприпустимі речі і гріхи, «про них же соромно є і промовляти», а про Христа згадуємо тільки вранці недільного дня, а ще частіше – на Пасху і на Різдво.

Більшість з нас живе так, як та людина з заводу – ніхто не чує від нас про Христа, ніхто не знає про нашу віру, і ніхто не навіть не підозрює в нас християн. І чи не до нас, в такому випадку, відносяться слова Христа: «Отож, кожен, хто визнає Мене перед людьми, того визнаю і Я перед Отцем Моїм Небесним Хто ж Мене зречеться перед людьми, зречусь того і Я перед Отцем Моїм Небесним» (Ін. 32, 32-32)?

Відважемося, бо Христос переміг!

Так, можливо, за таке сповідання нам доведеться зазнати деякі незручності, нас кудись не пустять, а звідкись – виженуть. Можливо, нам доведеться випробувати презирство і гоніння (згадайте про дитячий магазин в Золочеві). Але не вище всього цього та нагорода, яку підготував Христос всім, хто любить Його, і чи не є це та мізерна ціна, яку ми повинні заплатити за радість спілкування з Ним? Адже Господь попереджав, що якщо Його гнали, то гнатимуть і нас (Ін. 15, 20), а значить, нічого дивного або незвичайного в цьому немає. Зрештою, шлях до Воскресіння лежить тільки через Голгофу...

Господь попереджав, що якщо Його гнали, то гнатимуть і нас (Ін. 15, 20), а значить, нічого дивного в цьому немає. Зрештою, шлях до Воскресіння лежить через Голгофу.

Тому, незважаючи на всі труднощі і неприємності, ми не можемо, не маємо права відмовлятися від Христа. Наше життя повинно стати постійною проповіддю про Нього – не тільки через слова, але, в першу чергу, через особистий приклад. І як би важко не було, давайте пам'ятати слова Спасителя – «в світі скорботними будете: але відважтеся, яко Аз переміг світ» (Ін.16.33).

*   *   *

P.S. А Мамонов навіть на українській митниці повівся як справжній християнин – не брехав, не викручувався, не нервував і не лаявся, не намагався виправдатися тим, що не знає законів України. Іншими словами, ще раз показав нам всім, що людина, яка живе з Богом, все в житті приймає, як послане від Нього і знає, що рано чи пізно, все буде добре, а воля Божа відбудеться не зважаючи ні на що.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також