Євангеліє про любов, або Чи може мати любити катів своєї дитини

17 Жовтня 2020 20:56
131
Пресвята Богородиця. Фрагмент фрески Лєсновського монастиря, Македонія. XIV ст. Фото: fs3.fotoload.ru Пресвята Богородиця. Фрагмент фрески Лєсновського монастиря, Македонія. XIV ст. Фото: fs3.fotoload.ru

Євангельське читання 19-ї неділі після П'ятидесятниці ставить перед нами складне і важливе запитання, відповідь на яке слід знайти кожному православному християнину.

 

Євангельське читання нинішньої неділі – одне з найстрашніших викриттів моєї власної совісті. Чи вмію я любити? Безсумнівно, це відчуття у мене є. Я вмію, мені навіть подобається любити. Я люблю людей хороших і добрих. Взагалі я люблю простих людей, які за життя ходять рівно, не петляючи серцем. Людей, які смиренно несуть на землі свій хрест, а не лазять, як мавпи, на вирощених у своїй власній голові деревах, возвеличуючи самих себе. Люблю тих, хто ходить в простих в'язаних шапках, а не в короні з прикрасами. Але, виявляється, в моєї «любові» є умови – кого я люблю, а з ким вважаю за краще не спілкуватися.

Христос в Євангелії, яке сьогодні читали під час служби, говорить, що цього не просто мало, це взагалі ні про що. У мене немає ні найменших шансів отримати якесь заохочення благодаттю від такої своєї «любові», тому що і «грішники так люблять». Борг дати без надії отримати назад – це я теж можу, але рівно стільки, скільки не шкода буде втратити. Більше не дам!

А ось Христос далі говорить страшні для більшості з нас слова: «Але ви любіть ворогів ваших... будьте ж милосердні, як і Отець Ваш милосердний». Якщо зробити над собою зусилля і подивитися на цих ворогів зі сторони (краще, звичайно, на якійсь картинці або, в крайньому випадку, на відео), то в принципі, якщо не любити, то співчувати їм можна. Та й за що їх ненавидіти? Придивишся до їхнього обличчя, подивишся в очі – і крім жалю до цих нещасних нічого відчувати не будеш. В одного серце палає вогнем ненависті, а він, бідний, думає, що «бореться за правду». Інший бреше і лукавить і так заговорився, що сам почав вірити у власну брехню. І все це заради якоїсь вигоди, від якої в майбутньому залишиться тільки купа бруду. У третього тіло свербить так сильно, що він навіть зрозуміти не може – хлопчик він чи дівчинка.

Якщо б перед нами стояв вибір випробувати зло і муки від бісів, які після повітряних митарств поведуть нашу душу в пекло, або ж від людей, поки ми ще живемо в цьому тілі, то ми б, напевно, обрали друге.

Кожен з них по-своєму нещасний і по-своєму страждає в цьому світі. Хвороби душі значно важче лікуються, ніж хвороби тіла. Найгірше, що ці хронічні недуги можуть залишитися у таких людей навічно. Так і будуть вони у майбутньому житті свербіти і горіти, не бачачи краси і світла Божого.

Але якщо ці зло-інфіковані хворі стануть кусати мене особисто і завдавати мені болю і страждання, то чи зможу я в цьому разі виконати заповідь Христа про любов до ворогів? Тут завдання складніше. З першою, миттєвою реакцією на цих ворогів, напевно, мало хто буде здатний впоратися. Але потім, одумавшись, можна дати належну оцінку тому злу, яке нас спіткало. Для цього потрібно спробувати подивитися на нього, як на скальпель у руках хірурга. Так, воно ріже мою плоть і завдає мені болю, але якщо за всім цим стоїть промисел Божий, то значить в цих стражданнях є сенс і треба їх прийняти, як очищення душі і звільнення від вічних мук.

Насправді, якщо б перед нами стояв вибір випробувати зло і муки від бісів, які після повітряних митарств потягнуть нашу душу в пекло, або ж від людей, поки ми ще живемо в цьому тілі, то ми б, напевно, обрали друге. Зрозумівши і прийнявши це, можна і полюбити ту зброю, за допомогою якої Бог зцілює наші душі.

Заповідь Христа – любити ворогів. Бути милосердним, як і Його Батько. При тому, що це не прохання, а заповідь!

Але найважче – це коли вороги наносять біль не тобі особисто, а тим, кого ти любиш, тим, хто тобі дорогий, хто беззахисний і безсилий проти цього зла. Звичайно, байдуже стояти і дивитися на зло з боку буде неправильно і грішно. Але головний предмет заповіді Христа – вміти любити ворогів. Бути милосердним, як і Його Батько. При тому, що це не прохання, а заповідь! Є заповіді, які Христос говорив з умовою «кому дано», але тут цієї умови немає. Тобто це обов'язково для всіх, хто хоче спасти свою душу. На цій сходині можна було б залишитися беззбройним, якби не Вона. Її приклад і Її любов обеззброюють всю нашу ненависть і злобу супроти тих, хто заподіює біль і страждання нашим близьким. Тому що ми всі перед Нею винні.

Напевно, немає жодної людини, яка би за час свого церковного життя не відчула, хоча б краєчком серця, як же нас любить Матір Божа! З яким співчуттям, з якою милістю Вона ставиться до всіх нас! Адже кожен із нас багато разів знущався і продовжує знущатися над її Єдинородним Сином. Притому розуміти це треба не образно і не символічно.

Ми ще не народилися на світ, а за зло, що ми зробимо після свого народження, вже була пролита Кров на Голгофі. Наші гріхи вже включені в спокутну Жертву Спасителя. Між часом Розп'яття Христа і часом, в якому ми живемо – відкритий портал. Страждання Спасителя відбуваються в духовному вимірі одночасно разом з гріхами кожної людини. Це ми, пов'язані в реальному часі з Голгофою, розпинаємо Його. А Матір Божа стоїть в цей час перед Хрестом Свого Сина і бачить те, що роблять з Ним наші гріхи. Але при цьому Вона не ненавидить нас, а шкодує і просить Свого Сина, щоб Він простив нас, Його і Її нерозумних дітей. 

Любов Матері, яка не просто прощає, а бажає добра і спасіння вбивцям і катам Своєї рідної дитини – на кшталт любові Бога до всього людства. Це і є те вчинене милосердя, про яке говорить Христос у Євангельському читанні цього недільного дня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також