Першосвященницька молитва й трагічна помилка богословської освіти

30 Травня 2020 16:00
206
Христос Пантократор з Синайського монастиря. Середина VI ст. Фрагмент. Фото wikipedia.org Христос Пантократор з Синайського монастиря. Середина VI ст. Фрагмент. Фото wikipedia.org

Щоб спастися, треба пізнати Бога, а не вивчити слова, що про Нього говорять. Як же знайти цей шлях пізнання Бога і не загубитися, слідуючи за ним?

Під час недільного читання ми чули першосвященницьку молитву Спасителя, наповнену глибоким духовним змістом. Розглянемо деякі грані цієї молитви: «Життя ж вічне це те, – говорить Господь, – щоб пізнали Тебе, єдиного Бога правдивого, та Ісуса Христа, що послав Ти Його (Ін.17:3)... але це говорю Я на світі, щоб мали вони в собі радість Мою досконалу (Ін.17:13)... щоб любов, що Ти нею Мене полюбив, була в них, а Я в них!» (Ін.17:26).

«Щоб пізнали Тебе, єдиного Бога правдивого, та Ісуса Христа, що послав Ти Його»

Отже, Життя Вічне, за словами Спасителя, полягає в богопізнанні. Одна з найбільш трагічних помилок наших богословських шкіл полягає в тому, що богопізнання зводиться до вивчення навчальних посібників і тренування пам'яті на запам'ятовування написаного в них тексту. Це той шлях, який пропонує нам Христос у Своїй першосвященницькій молитві?

Визначення, поняття, сума знань – усе це стало для нас тими інструментами, якими ми намацуємо свій шлях, намагаючись знайти дорогу до Бога. Але слова про Бога з багатою палітрою їх лексичних значень і індивідуальних інтерпретацій, тільки плутають дорогу, водячи нас по мертвому колу інтелектуального богослов'я. Такий пошук істини ніколи не зробить людину вільною (Ін. 8:32). У той час як першооснова духовного життя – пряме богопізнання. Всі інші цілі помилкові.

Щоб врятуватися, треба пізнати Бога, а не вивчити слова, що про Нього говорять. Це можливо тільки в самоодкровенні Бога нашій свідомості, до якого призводить безперестанна покаянна молитва. Духовний практик від богословствуючого теоретика тим і відрізняється, що перший молиться, а другий міркує про Бога. Практик занурений у внутрішню тишу, а теоретик в зовнішню суєту. Перший весь час мовчить, а другий безперервно розмовляє. Практик розуміє, що вийти зі світу, який лежить у злі (1 Ін. 5:19), означає вийти зі світу думок, з пекла бажань, і ввійти в життя Духу, живучи Благодаттю. Теоретик з головою занурюється в світ жорстоких конфліктів, гнітючих умов життя, у нього немає часу для молитви, все його життя проходить в суєті виснажливій і багатотурботності. Часто при цьому він десятки років пербуває в церковній огорожі, а можливо і в священному сані, не бачачи ніяких плодів Духу Святого в душі своїй і не маючи ні краплі благодаті, однак він щиро вважає, що служить Богу. Практик, в цей же час, безперервно перебуваючи в Дусі Святому, наповнює свою душу благодаттю, рятує себе і захищає весь світ духовним щитом безперервної молитви.

Уявлення про Бога жодним чином не можуть бути Самим Богом – ця груба помилка багатьох привела до трагедії безглуздо прожитого життя. Не може людина у всій повноті бачити Божественне буття людськими недосконалими очима, так само, як не може черв'як в повній мірі бачити людське буття, залишаючись хробаком. Бога ми можемо бачити тільки очима Бога, ставши богами по благодаті. (2 Петро 1:4, 1 Ін 3:2).

Смерть покладе край усьому нашому людському розумінню богослов'я. Вона розіб'є егоїстичну шкаралупу всіх наших горделивих помилок, виткану з повсякденного невігластва і тотального нерозуміння сенсу свого існування. Тоді ми зрозуміємо, що без Бога немає і не може бути ніякого «індивідуального існування», а те, що ми вважали за таке, є невігластво і незнання нашого невичерпного перебування в Бозі, Пресвятій Трійці, без якої неможливе ніяке життя.

«Щоб мали вони в собі радість Мою досконалу»

Теоретик, який богословствує, читає багато книг, журнальних статей, стежить за публікаціями ЗМІ, бере активну участь у дискусіях, сперечається, доводить, спростовує. Духовний практик уважно стежить за своїм розумом, приборкує його Ісусовою молитвою, досягаючи так постійного миру душі, який вже не втрачається ні за яких обставин.

Теоретик знає в чому різниця між маніхеями і мандеями, борборитами і боніфратрами. Практик ж вміє відрізняти переживання втіхи від перебування у благодаті. Перше виникає і зникає, а друге – мирний, благодатний, живий і незмінний стан присутності Бога в серці, з яким він повинен перейти у вічність. Крок за кроком, сходинка за сходинкою він зростає в цьому стані, наповнюючись радістю і любов'ю. Разом з тим його душа наповнюється смутком про всіх тих, хто забув про свою богообразну гідність, заплутавшись в суєті повсякденного життя. Радість і любов, розчинена з сумом і милосердям, привертають до нього милість Божу, яка породжує в його серці щиру доброзичливість і співчуття до всіх людей без відмінності. Так у душі народжується благодать і з'являється радість у Святому Дусі.

«Радість моя» – це крик серця, в якому живе Бог, який відкриває свої обійми всім стражденним і обтяженим кайданами земної мандрівки.

«Щоб любов, що Ти нею Мене полюбив, була в них»

У такій співпереживаючій Любові наш дух прокидається і змінюється Благодаттю. Любляче серце вже не ділить світ на друзів і ворогів, на тих, хто вірить у Бога або хто Його заперечує, воно плаче про кожну людину і не може без сліз дивитись на гинучий в гріхах світ.

«Серце милуюче – це горіння серця про все творіння: про людей, птахів, тварин, про демонів і всяке створення Боже. При згадці про них або при погляді на них, очі людини проливають сльози... І про безсловесних, і про ворогів істини, і про тих, що роблять йому шкоду, він постійно молиться, щоб збереглися і були помилувані» (преп. Ісаак Сирін).

Чим же займається в цей час богословствуючий теоретик? Ймовірно, викриває опонентів, рецензує наукові роботи, поглиблює професійні знання, вміння та навички.

Проблема нинішнього церковного життя в тому, що у нас дуже багато професійних теоретиків, але майже не залишилося практиків. Але жива вода біжить не з книжок і наукових статей, а з живих сердець, в яких перебуває благодать Духу Святого.

Не представляє особливої праці, при бажанні, стати бакалавром, магістром, кандидатом або доктором богослов'я. Куди складніше здобути благодать Божу любов'ю і покаянною молитвою. У вченого богослова розум наповнений великою кількістю знань, а у святого серце наповнене солодким Христовим світлом. Учений для того, щоб отримати диплом і визнання витратив роки свого життя. Святий віддав Богові все, що мав: тіло, розум, душу, не залишивши собі навіть малого помислу. Бажаючи спасіння іншим, він знайшов порятунок сам. Упокорюючись перед усіма, святий став світлом для всього світу. Наслідуючи Христа, він став христоподібним. Святий пізнав себе і через себе Бога. Книжник пізнав науки, і віддав цим ідолам все своє життя. Практик зрозумів, що осягнення Істини не пов'язано ні з розумовим знанням, ні з копанням у своїх помислах і уявленнях, а теоретик, навіть прочитавши всі книги світу про Бога, так і помре дурнем.

Практик відкрив у своєму серці Христа, а теоретик забув навіть те, заради чого він прийшов у цей світ. Перший все життя, заглиблюючись у своє духовне серце, осягав Христа, знаходячи обоження і Життя вічне. Другий акуратно складав дипломи в комод або розвішував їх на стіну в рамочках. Практик не зупинявся на словах, він проникав у їх зміст, поступово прозріваючи те, що знаходиться за межами слів і смислів, а вчений-теоретик навчився вправно жонглювати словами, подібно жонглеру на арені цирку.

Практик, знайшовши Благодать, бігає від людей, бажаючи тільки одного – бути з коханим Христом, зачинив на засув двері своєї келії. Теоретик не уявляє свого життя без слухачів, читачів, без виступів, лекцій і суспільного життя.

Висновки

Так склалося, що багато вчать нас другорядному, і дуже рідкісні головному – з'єднанню з Христом і наживанню благодаті у власному серці. Більшість же просто чекають, сподіваючись, що Бог їх врятує «як-небудь» і, що Царство Боже прийде до них «само собою». Своє очікування вони підтримують словами і суперечками, викриваючи тих, хто, як їм здається, не правий. Але чим більше вони вимовляють слів, тим більше зростає їх власне нерозуміння самих себе. Тільки той, хто мовчить, спокійно гасить кошмар незліченних суперечок, знаходячи через спокій безмовності дорогу до благодаті. Він стоїть осторонь від всіх суперечок і обговорень, плетучи вервицями Ісусової молитви нитки Божественного покрову.

Розум, закутий у кайдани знань і заточений в темницю книжкового богослов'я, не зможе побачити навіть маленький промінь Небесного світла. Пояснення і теорії не ведуть до осягнення істини, вони її закривають мертвими термінами і поняттями. Ніякі формули і визначення не зможуть дати можливості людині дізнатися який на смак мед. Але той, хто знає смак меду, з чим його порівняти? Він може лише запропонувати його спробувати іншим.

Тільки людський дух, освячений благодаттю Божою, немов зірке око бачить Істину чисто і без спотворень, чого досягти і всім нам допоможе Господь Бог.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також