"За нами спостерігають"

07 Липня 2016 13:19
739
7 липня Церква святкує Різдво чесного славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна.

«Покайтеся, бо наблизилось Царство Небесне» (Мф. 3: 1-3) – говорив Іоанн Хреститель, закликаючи людей морально очиститись і приготувати себе до прийняття Євангелія, майбутнього хрещення водою і Святим Духом.

Іоанн Хреститель – найбільш шанований християнський святий після Богородиці. Ісус Христос говорив про нього: «З народжених жінками не було більшого від Іоанна Хрестителя» (Мф. 11:11). Іоанн був останнім пророком серед безлічі праведників, які передбачали прихід Месії – Господа нашого Ісуса Христа.

На заклик Господній пророк Іоанн з'явився на берегах Йордану, куди у великій кількості сходився народ для релігійних омовінь, проповідуючи покаяння та хрещення на відпущення гріхів.

"Тоді Єрусалим і вся Іудея, і вся околиця Йорданська виходили до нього і хрестилися від нього в Йордані, сповідуючи гріхи свої" (Мф. 3: 5-6).

Прийшов до Іоанна на Йордан хреститися і Сам Спаситель світу, Господь Ісус Христос. Його хрещення супроводжувалося чудесними явищами – сходженням Святого Духа у вигляді голуба та голосом Бога Отця з неба: «Цей є Син Мій улюблений... » (Мф. 3:17).


Про готовність до покаяння, небажання бачити свої гріхи і дивні зміни в людях – протоієрей Олександр Пономаренко, священик з 25-річним стажем служіння, настоятель Свято-Троїцького храму в Жовтих Водах.

"Чим же ви, віруючі, від нас відрізняєтесь?!"

Чому більшість людей не йде в церкву?

– Думаю, через нас самих – ми погано свідчимо про віру. Церква – це зібрання віруючих, Літургія – спільна справа. Господь сказав: «Хто жадає, йди до Мене і пий» (Ін. 7, 37), значить, ми повинні прийти до Нього. А хто прийде, тому Господь каже: «Хто вірує в Мене, у того, як сказано в Писанні, з утроби його потечуть ріки води живої» (Ін. 7,38). І мова йде не тільки про учнів Христових, але і про всіх нас – християн. Але ми безвідповідально живемо – негідно християнського імені, не відповідаємо духу християнському.

А люди дивляться – за нами спостерігають, за нами стежать. Як – діє чи ні, допомогло або не допомогло. Як хворий йде в лікарню і, якщо одужав, то роблять висновок, що там дійсно хороший лікар. Люди нецерковні дивляться, чи є в нас зміни.

Але якщо ми називаємося віруючими, а продовжуємо грішити: називаємо речі не своїми іменами чи гріх не визнаємо гріхом, біле називаємо чорним, і навпаки?! Люди поза церкви думають: "Чим же ви, віруючі, тоді від нас відрізняєтеся?! Та нічим!"

"Нам потрібно навчитися бути порядними людьми"

Тобто нецерковна більшість вважає, що люди, які прийшли до віри, не покаялися?

– Ні, вони хочуть подивитися на нас. Ми не можемо взяти, покаятися і відразу стати стерильними або ідеальними. Такого ніколи не може бути. Але людьми ми повинні бути. Ми не станемо святими або повністю на них схожими, не здатні творити чудеса, і, слава Богу, що ми їх не робимо, ми не готові виснажувати себе молитвою, як подвижники віри, і не треба. Але ми можемо хоч трошки відповідати християнському імені. Любити ближніх, любити свою сім'ю, виховувати дітей в правді та істині, зберігати подружню вірність і не плазувати.

А як Ви думаєте, люди поза церкви розуміють, що віруючі, хоч і грішать, каються в своїх гріхах?

– Чим відрізняється грішник, що гине, від того, хто буде врятований? Рішучістю. І якщо вони бачать в нас рішучість, тоді так. Але найчастіше віруючі люди поводять себе так само, як невіруючі. Приміром, віруюча людина конфліктує на роботі і може всіх так дістати! І виходить, ми підставляємо самого Христа, саму Церкву. Тому тим, хто вже прийшов у Церкву, потрібно навчитися бути порядними людьми – в першу чергу. Нами володіють пристрасті, ми можемо вчиняти якісь проступки, але потрібно зберігати людську гідність.

Чи знають наші сучасники заклик "покайтеся, бо наблизилось Царство Небесне"?

– Апостол Павло каже: "... ви вже не чужі і не пришельці, а співгромадяни святим і свої Богові" (Єф. 2:19). Значить, ми належимо Царству Небесному – Царство Небесне всередині нас. І коли воно засяє в нас, тоді й інші його побачать.

А молоді люди зараз дуже грамотні, вони читають Євангеліє. Коли ми обговорюємо в соціальних мережах деякі духовні теми, люди, які не ходять до церкви, вражають прекрасним знанням текстів Священного Писання. Але це – не показник. Всі хочуть подивитися на нас, які ми.

Коли раніше на вулицях наших міст ми бачили туристів-іноземців, а вони були тоді для нас як інопланетяни, то дивилися, як вони одягнені, як ведуть себе, про що говорять, як реагують. І всім це було цікаво. І хотілося поговорити з ними, дізнатися про їх думки, світогляд, як вони живуть. Ось так можуть дивитися і на віруючих людей – які вони, як одягаються, що їдять, про що говорять і як спілкуються. Особливо за священиками спостерігають – на чому вони їздять і яку їжу купують. Адже на нас, православних, величезна відповідальність лежить.

"Змін, ми чекаємо змін"

А необхідність особистого покаяння люди нецерковні розуміють?

– Якщо побачать в нас зміни, вони зрозуміють. Ми недостатньо свідчимо. І вони в нас розчаровуються. І в священиках, і в мирянах. І не треба ніяких доказів. Віра переживається – вона не доводиться. Вони хочуть бачити зміни. Якщо ми змінимося, то і люди прийдуть до церкви.

Коли дружина почне ходити в церкву, а чоловік – ні, і він нічого про церкву навіть знати не буде, але якщо побачить, що вона стала його більше любити, більш уважна до нього, навіть смачніше готувати почала, він що, не помітить нічого?! Або навпаки, чоловік, воцерковившись, перестане ходити до друзів в гараж, а буде більше часу проводити зі своєю родиною, що – дружина не помітить, що у чоловіка зміни?! Та вона побіжить до церкви!

Щеплення від егоїзму

А що змушує людей покаятися і піти в церкву сповідувати свої гріхи?

– Йдуть, тому що відчувають, що щось болить. Як людина біжить до зубного лікаря, тому що зуб болить. Точно так людина йде на сповідь, якщо відчуває, що гріх їй докучає, їй боляче від скоєного, значить, вона ще духовно жива, слава Богу. А якщо вже нічого не відчуває, то це дуже погано. Як на цвях сісти боляче, а якщо ще крутитися на ньому, то ще болючіше. Так і гріх. А якщо людина перестає відчувати біль?! Вона просто гине.

Ми зустріли Христа і відчули благо з'єднання з Ним, і радість. І раптом гріх починає розділяти нас. Гріх – це зрада. Людині соромно.

Чому ж тоді багато хто з церковних людей рідко сповідаються?

– Це легковажність. Як люди рідко прибирають вдома. Чому деякі рідко наводять порядок або взагалі не прибирають?! Лінь, розхлябаність, нехлюйство. Так і в духовному житті буває духовне нехлюйство. Але й тільки постійно сповідатися недостатньо. Якщо ми регулярно будемо говорити Господу "грішний в тому-то і тому-то" і все – цього мало. Це так само, як приходити до лікаря і скаржитися на одну і ту ж хворобу. Лікар скаже: "Ну давайте, врешті-решт, лягайте в лікарню".

Повинно бути найголовніше: "Причащається раб Божий на зцілення душі і тіла". Тільки Причастя Святих Христових Тайн може зробити в нас зміни. Це як щеплення від егоїзму.

Але ж люди часто не усвідомлюють свої гріхи, тоді як?

– Церква – це тіло Христове. Голова – Христос, а ми – її члени. І якщо тіло здорове, а якийсь член захворіє, то він швидше одужує. Тому дуже важливо, коли є здорова дружна громада. Оскільки, якщо людина впадає в гріх, ми про неї відразу починаємо турбуватися. І вона відчує нашу підтримку, що її не кинули, не залишили. І так людина може змінитися. Дуже важливо бути членом громади – не просто ходити до церкви. А чекати недільного дня, щоб швидше зустрітися з цими людьми.

Віруюча людина, яка любить Христа, побачить свої гріхи. Але є просто релігійні люди, які ходять до церкви лише отримати задоволення. Такій людині в храмі комфортно – хор її розважає, цікаво як батюшка одягнений... Вона не вникає в Євангеліє, не розуміє, що відбулося на Голгофі. Ну що ти такій зробиш?! Тільки коли вона зрозуміє, тоді почне змінюватися.

І гангрени-мурени можуть засяяти

Що ж робити, якщо немає настрою на покаяння?

– Дуже важлива робота парафіяльного священика з такими людьми, спілкування з ними. Адже до кожної людини є свій підхід. Митрополит Антоній Сурожський описував епізод, коли чоловік прийшов і каже: "Все розумію, це гріх, але я нічого не відчуваю". Тоді владика запропонував йому сказати про це перед усім приходом. І коли той це зробив, вголос сказав про свої гріхи всім парафіянам, він все зрозумів. А один із священиків розповідав, що допустив таку нерозкаяну людину до Причастя без сповіді. Вона священику говорить: "Не відчуваю провини". Ось священик їй і сказав: "Іди – причастись". І після Причастя у цієї людини було глибоке почуття сорому. Так що до кожного індивідуальний підхід потрібен.

І люди змінюються. Я оптиміст, дивлюся на своїх парафіян і радію: були такі гангрени-мурени, а як вони змінилися, які люди стали! Деяких вже немає в живих, але вони просто світилися.

Зміни відбулися після того, як я їх усунув від панахидних столів, від свічників, оскільки це все відволікало. А то вони тикали свічки туди-сюди, сумки з панахидою розставляли, а більше ні в що не вникали. Моє рішення було, звичайно, дуже болісне для них, і вони відразу на мене образилися. Але потім стали вникати в саму суть служби і по-справжньому молитися.

Спочатку ці літні жінки були досить грубі, але з ними такі зміни відбувалися, що з часом, коли я приходив у храм і прикладався до ікон, я і до цих старих людей став прикладатися як до образів Божих. Вони сяяли. Це їх зміни – таке буває. Працювати треба кожній людині. А священик повинен переживати за своїх парафіян і любити їх такими, які вони є.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також