Піст і молитва - два крила для душі і тіла

14 Серпня 2015 09:05
598
Піст і молитва - два крила для душі і тіла

Здебільшого, поняття «піст» викликає у нецерковних людей лише одну асоціацію - з Великим Постом. Для багатьох тільки Свята Чотиридесятниця є тим періодом, коли виникає бажання хоча б якось себе обмежувати. Тому, досить часто світські люди неабияк дивуються, коли чують, що церковна практика знає ще принаймні три багатоденних пости, та досить велику кількість одноденних.

Наприклад, влітку аж цілих два пости, під час яких, протягом більше сорока днів, не дозволяється вживати їжу тваринного походження. Крім того, для сучасної людини літо - це час відпусток, відпочинку і, звичайно, розваг. А тут - піст. Виникає досить резонне запитання - навіщо?

По-перше, піст завжди корисний. І я маю на увазі не тільки тілесну, біологічну його складову. Піст корисний для душі. Іншими словами, призначення посту - допомогти людині духовно зростати. Я не буду зараз пояснювати чи доводити, що так звана «важка їжа» досить суттєво впливає на бажання або здатність молитись. Просто нагадаю слова апостола Павла - «всіляке утримання благо». Як для душі, так і для тіла, звичайно.

Дійсно, між душею і тілом існує нерозривний зв’язок. І як би це не здавалося комусь дивним, але Церква приділяє тілу суттєву увагу. Зазначте, що майже всі Таїнства Церкви в тій чи іншій мірі торкаються тіла. Людина народжується - і її хрестять, занурюючи у воду. Причащається (споживає, їсть) Тіла і Крові Христа. У вінчанні отримує благословіння на створення сім’ї, народження дітей і «да будут два в плоть єдину». Коли хворіє - її помазують святим єлеєм. Звісно, всі ці священнодії неможливі, якщо з боку людини немає ніяких духовних зусиль та відсутня віра. Однак, і без тілесної присутності людини Таїнство звершитись просто не може. Це означає, що обидві сторони людської природи є однаково важливими і виокремлювати якусь одну не можна. Якщо звертати увагу тільки на плоть - отримаємо фарисейство, якщо тільки на душу - спірітуалізм, сектанство і пусту теорію. обов’язково має бути баланс. Саме тому, святі отці говорили, що піст і молитва - це два крила, за допомогою яких ми перелітаємо житейське море. Всі слова про те, що піст - це не головне і він в принципі не потрібен, можуть звучати тільки від людини, яка, здебільшого, і не молиться і духовним життям не живе.

З іншого боку - піст це утримання не тільки від їжі. Для сучасної людини важливо відмовитись не тільки від м’яса і молока, але й від різноманітних ґаджетів. Зрозуміло, що зробити це по-справжньому буде досить важко, адже багатьом вони потрібні для роботи. Однак, обмежити час перебування в інтернеті без сумніву може кожен. Наприклад, на Заході набуває все більшої популярності таке поняття, як «технологічний шаббат». Що це означає? У визначений день людина повністю відключається від інтернет-мережі, виключає телевізор, комп’ютер і навіть телефон. В цей день спілкуються з сім’єю, читають книги, займаються домашніми справами, роздумують над своїм життям. Нам, православним християнам, в цьому відношенні має бути легше, адже у нас є чітко визначений період посту, коли відмовитись від різноматніої техніки і легко і зручно.

Також, варто задуматись над іще однією особливістю нашого часу. Це - надмірна погоня за комфортом та зручностями. Сто відсотків, що певні обмеження в цьому відношенні теж принесуть нам чималу користь!

Спробую пояснити на конкретному прикладі.

Один мій товариш, з я яким ми разом росли, зараз є досить успішним бізнесменом. Його автопарк нараховує кілька автомобілів, серед яких є дорогі й престижні іномарки. Однак, майже постійно, принаймні ще кілька років назад, він їздить на розбитому, поіржавленому «мерседесі» 1987 року випуску. І ось якось я попросив його пояснити, чому він зупинив свій вибір саме на цій автівці. Його відповідь мене і здивувала і порадувала: «Розумієш, ця машина позбавлена тих зручностей, які мають інші. Тут немає клімат-контролю, гідравлічного підсилювача керма, акустики і кондиціонера. Тут для того, щоб відкрити вікно, потрібно крутити ручку. Так от, я використовую саме цей автомобіль, щоб постійно нагадувати собі, що все що я маю - тимчасове, і я не завжди буду тиснути на кнопку. Можливо, прийде такий день, коли потрібно буде покрутити ручку, а я виявлюсь не готовим до цього».

Дійсно, надто часто буває так, що найменший дискомфорт, наприклад, відсутність гарячої води, викликає у сучасної людини справжню паніку. Я вже не кажу про більш серйозні речі. Тому, свідоме позбавлення себе хоча б якоїсь частки дискомфорту привчить нас бути більш терплячими і менш вибагливими. Також, навчить дякувати Богу за те, що ми маємо.

Підсумовуючи, можна сказати, що поняття посту набагато ширше від того, до якого звикла більшість із нас. Піст - це сукупність тілесно-духовних подвигів, спрямованих на очищення людини від гріха, тобто, від пристрастей. Піст - це утримання заради вдосконалення. Ми приборкуємо тіло, щоб дати більше простору душі. Піст - конче потрібен кожному з нас, тому що без нього ми перетворимося на тварин, які займаються виключно задоволенням своїх потреб.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також