На Афоні немає одностайності щодо українського церковного питання

08 Февраля 2019 19:07
2012
Афон Афон

Кожен з монастирів Афону самостійно вирішує, допускати до співслужіння ПЦУ, чи ні

Оскільки мене постійно запитують, ще раз відзначу – є кілька монастирів, які підтримали рішення свого патріархату про надання томосу ПЦУ. Це загальновідомий факт. Зокрема, серед них Ксенофонт, Пантократор, Ставроникита, Іверон…

Сьогодні в одному з них, в Пантократорі, представники ПЦУ вперше відслужили літургію. Водночас, значна частина монастирів не висловила своєї підтримки. Деякі з них заявили, що закриють свої ворота, якщо ієрархи ПЦУ приїдуть до них. На Афоні діє 20 монастирів, які хоч і перебувають під омофором Вселенського патріархату, але мають самоуправління. Керівний орган святогірського чернечого братства – Священний Кінот, до якого входять по одному представникові (антипросопи) від кожного з 20 монастирів. На нещодавньому засіданні Св. Кіноту 28 січня розглядалось запрошення від Вселенського патріархату на інтронізацію предстоятеля новоутвореної ПЦУ. Проте, після обговорення, було вирішено офіційно від імені Афону делегацію до Києва не надсилати. Ігумени Ксенофонту та Ватопеду, які приїздили до Києва, представляли лише свої монастирі і приїздили як представники делегації Вселенського патріархату, а не Св. Кіноту Афону. Наразі кожен з монастирів приватним чином самостійно вирішує для себе, допускати до співслужіння представників ПЦУ, чи ні. Днями відбудеться чергове засідання Св. Кіноту, яке знову розгляне це питання. Деякі афонські ченці висловлюють побоювання, що це питання може викликати розкол між афонськими монастирями.

Такі випадки іноді траплялись в історії Афону, зокрема, були монастирі, які тимчасово приставали до Флорентійської унії, або, наприклад, виступали проти ісихастського руху «колівадів»… Подібні розколи між монастирями завжди спричинювали кризу. Наразі про розкол на Афоні говорити завчасно. Окрім позицій «за» і «проти», значна частина монастирів налаштована триматись позиції нейтралітету і невтручання у це питання, очікуючи, якої згоди по ньому дійдуть Патріархи і Предстоятелі Помісних Православних Церков. Імовірно, поки що різні позиції серед різних монастирів зберігатимуться й надалі…

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter или Отправить ошибку, чтобы сообщить об этом редакции.
Если Вы обнаружили ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите Ctrl+Enter или эту кнопку Если Вы обнаружили ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите эту кнопку Выделенный текст слишком длинный!
Читайте также