В Константинопольського патріархату немає Томоса!

14 Января 2019 14:25
2738
Патриарх Варфоломей подписывает Томос для ПЦУ Патриарх Варфоломей подписывает Томос для ПЦУ

Томоси в церковній практиці з'являються в 19 столітті, коли почали прогошуватися національні автокефалії.

РПЦ не має Томоса, але й Константинопольський патріархат також не має Томоса!

Читаю у ЗМІ заголовки: «Порошенко запропонував РПЦ, щоб вона показала свій томос про автокефалію»

Якщо Президент П. Порошенко вже став таким спеціалістом в Томосах, то може він би для початку запропонував самому Константинопольському патріархату показати свій Томос? Раз він дає Україні Томос, то чи має він сам його?

Відкрию таємницю: в Константинопольського патріархату немає Томоса!

Не Томосом єдиним живе Православ'я, але ще й рішеннями церковних Соборів.

Статус Константинопольського патріархату базується на 28 правилі Халкідонського (Четвертого Вселенського) Собору, який відбувся в 451 році. При чому в згаданому правилі не говориться про автокефалію Константинопольського патріархату, а про формування Патріархату як такого через надання Архієпископу Константинополя права висвячувати митрополитів в «Понті, (Малій) Азії і Фракії», тобто фактично Архієпископу столиці (міста), надавалася обширна територія патріархату.

В свою чергу, автокефальний і патріарший статус РПЦ був наданий в 1589 році Константинопольським патріархом Ієремією ІІ, а в 1593 році це рішення було затверджене Всеправославним Собором в Константинополі, в якому взяли участь Константинопольський, Александрійський, Антіохійський і Єрусалимський Патріархи. До речі, ні в кого з них також немає Томоса. І нічого, живуть якось і без Томосів:)

Таким чином, РПЦ не має Томоса, а Грамоту патр. Ієремії. Хоча Томос і Грамота - по суті те саме. Також РПЦ має рішення Всеправославного Собору, а точніше Собору Старійших Патріархатів.

Кіпрська Церква також не має Томоса, а рішення про її церковну автокефалію було прийнято Третьому Вселенському Соборі в 431 році. До речі, на 20 років раніше за Константинопольський патріархат.

Таким чином, жодна з древніх Церков не має Томоса, оскільки Томоси в церковній практиці з'являються, головним чином, в 19 столітті, коли почали прогошуватися національні автокефалії.

Так що, не Томосом єдиним ...

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter или Отправить ошибку, чтобы сообщить об этом редакции.
Если Вы обнаружили ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите Ctrl+Enter или эту кнопку Если Вы обнаружили ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите эту кнопку Выделенный текст слишком длинный!
Читайте также