Митрополит Митрофан дав пораду, як позбутися гордині

19 Февраля 2019 14:40
355
Митрополит Горловский и Славянский Митрофан Митрополит Горловский и Славянский Митрофан

Всі наші хороші задуми про піст і добрі справи можуть виявитися марними і безглуздими, якщо це буде поєднано з гординею, вважає митрополит Митрофан.

З гординею потрібно боротися тільки за допомогою Бога і просити Його про те, щоб Він допоміг нам перемогти гординю – а потім не відмовлятися від того, що Господь нам посилає. Про це сказав у своїй проповіді в Сергіївському жіночому монастирі 17 лютого митрополит Горлівський і Слов'янський Митрофан, повідомляє сайт Горлівської і Слов'янської єпархії.

За словами архієрея, підготовчі тижні, і сам Великий піст, готують нас до найважливішої події в церковному році свята Святої Пасхи: «Великим постом ми намагаємося трохи більше зусиль, ніж зазвичай, віддати турботі про найголовніше – про душі, дивимося на своє життя. Навіть самі ледачі розуміють, що треба щось робити, якось намагатися щось поміняти в своєму житті. Хтось частіше в храм ходити починає, хто береться за давно і багато разів відкладаються добрі справи, хтось вирішує ретельно і строго постити і в чомусь себе обмежувати в дні посту».

"Спробуйте сьогодні знайти людину, яка закон виконує так, як наказано в Святому Письмі! Фарисей робив справи, які сьогодні, напевно, один з тисячі робить. Він милостиню і пожертви на храм віддавав не ті, які були покладені за законом в той час для віруючої людини – десяту частину від доходу, – а десяту частину від усього, що в нього було. Хороша ж людина, нічого поганого не зробив... спробуйте сьогодні повторити те, що зробив він! Але всі його молитви, пости і милостині виявилися марними в той момент, коли, подивившись на іншу людину, яку він випадково побачив поруч з собою, він сказав: "Я не такий, як він. Я хороший, а це якийсь негідник". Ось ця гординя, гордість може зробити марними всі наші добрі справи, милостині, пости і молитви», – пояснює він.

Ієрарх пояснив: "з гординею нам взагалі не пощастило, тому що вона є у кожного з нас. На жаль, немає жодної людини, яка б у своєму серці не мала цієї вади. Іноді вона буває явною. Ми всі бачимо, коли людина пихата, зарозуміла, коли він через губу розмовляє, дивиться на всіх як на другий сорт, вважає себе центром всесвіту, є тільки його думка і нічиє більше. Якщо йому хтось зробить зауваження, він відразу ображається, ворогом вважає того, хто так вчинив. Розлютиться, засмутиться. Коли не вийшло те, що він робив, відразу моторошно засмучується, впадає в зневіру і відчай. Це явна гординя – те, що на поверхні лежить. Її навіть від самого себе не приховаєш».

«Є і гординя таємна, коли до людини начебто зовні взагалі не причепишся. Він все правильно говорить, у всьому правильно чинить. Але ось ця подленькая думка – що я все зробив, вже досяг Царства Небесного, заслужив, у мене вже мало не пропуск в кишені лежить, який дає мені право вважати себе вище інших людей, судити про те, хто правий, хто винен, вважати себе і з Богом вже договорившимся все набагато страшніше. І буває, що вона проявляється навіть в той момент, коли людина зайшла в храм помолитися Богу. Євангельська притча так і починається: дві людини зайшли в храм помолитися-по суті, як ми з вами сьогодні. Тільки нас, слава Богу, трохи більше, ніж двоє», – сказав він.

Владика підкреслює: «Люди прийшли помолитися, і тут, у храмі, під час самого-самого доброго діла раптом відкривається ця виразка – гординя, гордість над іншими людьми: "Я не такий, як інші люди, я краще всіх. Я ось роблю те, і це, і ось це". Хтось про це говорить вголос, як фарисей, а хтось про це думає про себе, бо знає, що вголос про це не можна говорити – одразу засудять. Він поводиться як смиренна людина, а в своїй душі і в своєму серці над іншими людьми звеличується».

На його думку, з гординею важко боротися: «Без допомоги Божої навіть не намагайтеся це робити. Треба Бога просити про те, щоб Він допоміг нам перемогти гординю – а потім не відмовлятися від того, що Господь нам посилає».

«Як це відбувається? У нашому житті трапляються обставини, які допомагають того, щоб вона зламалася в нашій душі, і з цієї корости пробилося щось живе, світле, тепле і сьогодення. Буває, ми сідаємо в калюжу. Буває, поводимося нерозумно. Буває, помиляємося в найпростіших речах, в яких, здавалося б, ми не повинні були помилитися. Буває, нам на життєвому шляху зустрічаються люди, які досить жорстко і прямо, але дуже чесно вказують нам на наші недоліки і помилки. Буває, що так роблять рідні і близькі», – говорить він.

Ієрарх зазначає: "Коли все це в нашому житті відбувається, ми повинні згадати, що ми Бога просили про те, щоб Господь допоміг нам упокорити гординю. І в цей момент не обурювалися, не ображалися, а Його дякували за те, що Він послав нам чергову можливість переконатися у власній безглуздість і нездатності без Його допомоги щось добре зробити. Потрібно навчитися з гумором ставитися як до своїх "переваг" і "величі", так і до своїх помилок, невміння щось зробити. Тоді відчай, образа, роздратування, злість не потраплять в нашу душу, а ми будемо пам'ятати, що Господь таким болючим чином нашу виразку душевну лікує. Я не знаю якихось інших, безболісних способів зробити це».

«Якщо ми зважимося попросити Бога про те, щоб Він допоміг нам позбутися гордині, треба погодитися і з тим, що в нашому житті такі події будуть траплятися. А коли вони будуть траплятися, приймати їх як гіркий, але дуже корисний і потрібний нам усім ліки, щоб стати по-справжньому доброю і світлою людиною, яка любить Бога, дякує за все, що є в його житті, не ображається на інших людей за їх помилки та недоліки, вміє прощати, бути поблажливим і не надто серйозно ставитися до самого себе і своїх "переваг", – додав митрополит Митрофан.

"Саме тоді всі наші добрі справи, які ми задумали і які обов'язково потрібно робити, стануть угодні Богу. Вони не будуть отруєні отрутою гордині і звеличення, про яке ми чули в сьогоднішній день. Нехай кожному з нас Господь допоможе і побачити в собі це зло, і з цим злом вступити в боротьбу. І, як би боляче не було його перемагати, все-таки перемогти його з Божою допомогою і молитвами святих угодників», – уклав він.

Як повідомляв СПЖ, раніше Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій розповів про те, яка молитва є найкориснішою в період Великого посту і як їй навчитися. За словами Архіпастиря, існує три види молитви – подячна, покаянна і прохальна, але саме покаянна молитва є самим сильним духовним засобом для відновлення душевної гармонії.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter или Отправить ошибку, чтобы сообщить об этом редакции.
Если Вы обнаружили ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите Ctrl+Enter или эту кнопку Если Вы обнаружили ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите эту кнопку Выделенный текст слишком длинный!
Читайте также