"Мирне" рейдерство Київського Патріархату на прикладі конфлікту в Кутах

08 Февраля 2016 16:03
1254

Вже не один місяць в селі Кути, що на Шумщині Тернопільської області, триває конфлікт довкола храму святої праведної Анни між релігійною громадою УПЦ і новоствореною громадою УПЦ КП.

Улітку 2015 року  все розпочалося зі скликання зборів мешканцями села, котрі, нібито, виявили бажання створити громаду КП.  Саме у той час розпочиналася передвиборча кампанія до місцевих органів самоврядування. Через штучне утворення громади КП торував шлях до депутатства один із жителів села Кути. Ймовірно, цей чоловік надихався у такій діяльності прикладом свого партійного патрона. Адже той ще у 2010 році в селі Мусорівці Збаразького району, із заповзяттям виламуючи під гучні гасла «москалів на ножі» двері сільської церкви, прокладав собі шлях у велику «державотворчу» політику. Відео тих подій можна переглянути  за посиланням, або просто в пошуковому рядку Youtube набрати «Мусорівці».  


Як запускалася рейдерська схема у Кутах, ми можемо зрозуміти з оповіді мешканця села про те, як збирали підписи за створення громади КП: «Людям втовкмачували, що підписи потрібні для того, щоб в селі правив наш священик, але українською мовою, а котрі вагались або сумнівалися, чи варто підписуватись, тим говорилося, що всі сусіди вже підписали, і що діло вже вирішене. Таким чином, нібито, було назбирано двісті з хвостиком голосів, де відсотків десять – дітей, котрі не мають вісімнадцяти років, відсотків двадцять – у наступні кілька днів підписалося за те, щоб залишилось усе, як було, а ще відсотків десять – не зареєстровані на території сільської ради, або не проживають у селі». Політичні гасла, звинувачення у антидержавницькій позиції священика та вірних УПЦ, – все пішло в хід для досягнення поставленої мети.

Незважаючи на те, що всі документи свідчать про належність церкви святої праведної Анни релігійній громаді Української Православної Церкви, розпорядженням голови Тернопільської ОДА від 29 вересня 2015 року за № 588-од було зареєстровано статут громади УПЦ КП.  Відтоді напруга навколо храму дедалі зростає, адже члени релігійної громади КП неодноразово зривали богослужіння громади УПЦ.  Під приводом проведення так званої «мирної акції протесту», вони не допускали до храму вірян УПЦ. Проте, відповідно до листів Васьковецької сільської ради №7 від 15.01.2016 року та листа Шумської районної ради №08/03-11 від 15.01.2016 року, будь-яких дозволів на проведення мирних акцій у селі Кути Шумського району Тернопільської області не надавалося.

Наскільки «мирною» є їх акція, члени громади УПЦ КП яскраво показали 13 грудня 2015 року. У той час, коли в храмі святої праведної Анни звершувалася Літургія, представники КП зібралися перед дверима церкви, вимагаючи надати їм право на почергове служіння. При цьому, вони голосно вигукували свої гасла, залякуючи: «Ми вам влаштуємо другу Катеринівку». Також вони виказували своє обурення тим, що громада УПЦ, нібито, довго здійснює богослужіня. Незважаючи на те, що тривала церковна служба, представники УПЦ КП здійснили спробу силою увійти до церкви. Такі протизаконні дії змусили втрутитись у ситуацію правоохоронців та завадити захопленню храму. 14 грудня 2015 року Шумським відділенням поліції Кременецького відділу ГУНП в Тернопільській області внесено запис до ЄРДР (Єдиний Реєстр Досудових Розслідувань) за ст. 180 КК України. Тобто, розпочато кримінальне провадження за фактами перешкоджанню представниками релігійної громади Київського Патріархату здійсненню богослужіння громадою УПЦ.

19 грудня 2015 року, в день пам'яті святого Миколая, представники громади КП просто перекрили прохід вірним УПЦ, щоб не допустити їх на церковне подвір’я. Зачинили церковну браму своїм замком і вкотре зірвали богослужіння. На жодні прохання та умовляння пропустити до храму – не реагували і не дозволили ні настоятелю храму отцю Ігорю Кушніруку, ні будь-кому із громади УПЦ зайти до церкви, щоб узяти приготовані до дня Святого Миколая подарунки для дітей.

Цього ж дня Шумським відділенням поліції Кременецького відділу ГУНП в Тернопільській області  відкрито ще одне кримінальне провадження за ст. 161 КК України. Тобто, за фактами порушення рівноправності громадян, залежно від їх релігійних переконань.

Подібним чином діяли представники УПЦ КП 3 та 8 січня 2016 року. Вони, порушуючи законні права парафіян Української Православної Церкви, вкотре не допустили їх до  храму, безапеляційно вимагаючи почергового служіння. В якості альтернативи вимагали грошову компенсацію в сумі 2,5 млн гривень, аргументуючи тим, що теперішні члени громади КП також колись будували храм. Хоча насправді серед нинішніх прибічників КП практично відсутні люди, котрі, у свій час, брали участь у будівництві церкви в с. Кути.

10 січня 2016 року до храму, щоб посповідатися, не зміг потрапити навіть учасник АТО, прихожанин УПЦ, який перебував у рідному селі у відпустці. Ні його, ні інших вірян УПЦ представники КП не пропустили до церкви.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter или Отправить ошибку, чтобы сообщить об этом редакции.
Если Вы обнаружили ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите Ctrl+Enter или эту кнопку Если Вы обнаружили ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите эту кнопку Выделенный текст слишком длинный!
Читайте также