На власні очі. У селі Залухів віряни УПЦ захищають свій храм від Правого сектора (ВІДЕО)

15 Ноября 2015 21:22
2057
На власні очі. У селі Залухів віряни УПЦ захищають свій храм від Правого сектора (ВІДЕО)

Перша хвиля наступаючої агресії прокотилася Волинською областю. 14 листопада у селі Залухів Ратнівського району відбулася спроба захопити православний храм. Зранку, біля 9 години, до воріт церкви почали з’їжджатися представники Правого сектору. Вони вишикувалися перед храмом та почали вимагати, щоб їх пустили до святині начебто помолитися. Разом з бійцями прибули представники Київського Патріархату з сусідніх сіл та нечисленна місцева громада прихильників УПЦ КП.

Настоятель храму отець Володимир Ковтач розповів, що представники Правого сектору приїхали на 11-х машинах. Також священник УПЦ стверджує, що представники Київського Патріархату намагалися схилити його до переходу у свою конфесію.

Звичний рейдерський сценарій цього разу не спрацював. Привезені представники Правого сектору не очікували, що громада УПЦ виявиться такою численною. Православні віряни обступили храм і не дозволили увійти у святиню. Правий сектор не чинив агресивного супротиву. Тим більше, представники міліції, які були присутніми, сприяли стабілізації обстановки. Звична словесна перепалка закінчилася тим, що бійці роз’їхались.

Ситуацію прокоментував відповідальний за врегулювання міжконфесійних конфліктів у Волинській області та захист прав віруючих, священник Олег Точинський: «Вони вимагали, щоб храм був відчинений, тому що їм хотілося зайти помолитися. Зрозуміло, що люди знають, що відбувається сьогодні в Україні по цій ситуації. Відповідно вони зреагували, жінки, прихожани цього храму, вони стали на паперті, перед закритими дверима і не допустили нікого в церкву. Сьогоднішня ситуація була на рівні словесної перепалки, але ми не знаємо чого очікувати далі, оскільки і ця подія була досить несподіваною. Ми не знаємо чого чекати і як будуть події далі розвиватись».

За словами селян, міжконфесійний конфлікт у Залухові триває вже досить давно. Громада Київського Патріархату зареєстрована тут ще з 90-х років і з того часу постійно претендують на Свято-Михайлівський храм. Своєї церкви вони будувати не намагалися, та й настоятеля за їх релігійною громадою не закріплено. Вже близько 10 років активісти Київського Патріархату спокійно звершували свої духовні потреби у храмі Української Православної Церкви.

Особливою активністю відзначилися останні два тижні, коли одна із селянок, Таїсія Філюк, мати голови апеляційного суду Волинської області почала активно організовувати збір підписів на передачу храму общині Київського Патріархату.

«Всі ці конфлікти міжконфесійні однозначно мають політичну складову, тому що люди, які зазвичай починають все це, вони є далекими від Церкви, від історії Церкви. Вони не знають про те, що таке УПЦ, що таке Київський Патріархат. Більшість людей навіть і не здогадуються, що «патріарх Української Православної Церкви Київського Патріархату» колись був предстоятелем УПЦ, колись був членом нашої Церкви. Які події вплинули на те, що він учинив церковний розкол – багато хто про це навіть не здогадується, люди про це не знають», - прокоментував ситуацію священник Олег Точинський.

Дивним збігом виявилось і те, що два тижні тому в Свято-Михайлівського храму був назначений новий настоятель – 22-річний отець Володимир, який з перших же днів свого служіння зіштовхнувся з агресією Київського Патріархату.

На противагу активності Київського Патріархату громада Української Православної Церкви також почала збирати підписи всіх тих людей, які є прихожанами храму. А це не лише жителі села Залухів, але і 4-х сусідніх сіл, в яких свого храму немає.

Зараз прихожани почергово охороняють храм, навіть вночі, остерігаючись нових провокацій, але з надією, що їм вдасться захистити свою святиню. «Бог є. З нами істина. І ми все переможемо, головне що з нами Церква», - твердо окреслив свою позицію настоятель храму отець Володимир.
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter или Отправить ошибку, чтобы сообщить об этом редакции.
Если Вы обнаружили ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите Ctrl+Enter или эту кнопку Если Вы обнаружили ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите эту кнопку Выделенный текст слишком длинный!
Читайте также