Канал «1+1» продовжує тиражувати дезінформацію про Церкву

21 Сентября 2015 17:50
2678
Канал «1+1» продовжує тиражувати дезінформацію про Церкву

Інформаційна політика телеканалу «1+1» по відношенню до Церкви немає нічого спільного з журналістськими стандартами. У більшості випадків розповідь про Українську Православну Церкву на ресурсах «1+1 медіа» базується на плітках, вигадках та спекуляціях. Такого рівня ЗМІ, нажаль, стали маркером критичного рівня свободи слова. Їх заангажованість дає привід припускати, що керівництво та головні акціонери «1+1 медіа» зацікавлені у спекуляції церковною тематикою для маніпуляції аудиторією.Прикрості цій ситуації додає той факт, що через пропаганду в сюжетах «ТСН – Новини» та інших ресурсах «1+1 медіа» відбувається неприховане розпалювання релігійної та міжконфесійної ворожнечі, а як наслідок – дестабілізація українського суспільства шляхом його розшаровування та створення джерел суспільної ворожнечі в окремих регіонах України.

Хоча УПЦ постійно є об’єктом інформаційних наклепів з боку телеканалу «1+1», кричущими доказами спланованої дезінформації  є висвітлення ним церковної тематики у серпні.

14 серпня вийшов в ефір сюжет під назвою “Офіцер у Мар’їнці розповів, чому бойовики так плекають війну” (http://tsn.ua/ato/oficer-u-mar-yinci-rozpoviv-chomu-boyoviki-tak-plekayut-viynu-474769.html). У ньому йде мова про ситуацію в м. Мар’їнка на Донеччині. Наприкінці сюжету показано православний храм і журналістка стверджує, що храм у цьому місті священики Московського Патріархату покинули, тільки но у місто зайшли українські військові. Не вдаючись до детального переліку всіх змістових протиріч цього сюжету, які стосуються Церкви, слід зазначити, що за повідомленням Донецької єпархії УПЦ, у храмі на честь Казанської ікони Божої Матері у м. Мар’їнка регулярно звершує богослужіння його настоятель протоієрей Сергій Гейко. Про це можна дізнатися від офіційних представників Донецької єпархії УПЦ, або ж безпосередньо в м. Мар’їнка. Тому сюжет ТСН-Новин паплюжить репутацію протоієрея Сергія перед мільйонами телеглядачів. Разом з тим, цей сюжет безпідставно зводить наклеп у непатріотизмі на всю УПЦ, бо в ньому не названо ім’я конкретного священика, чим поданій інформації надається характер узагальнення; відбувається маніпуляція свідомістю, нав’язування стереотипів, що така поведінка є типовою для священиків Московського Патріархату на Донеччині.

Проте, навіть не цей наклеп викликає обурення у згаданому сюжеті, де мова йде про події в м. Мар’їнка. Автора сюжету жодного разу не згадала інші населені пункти і не давала натяку думати про те, що представлений відеоматеріал зібрано не в м. Мар’їнка. Однак православного храму, фасад якого показаний на 2 хв. 21 сек. сюжету, у м. Мар’їнка Донецької області не існує. Міський Казанський храм має інший архітектурний вигляд (фото оригінального Казанського храму м. Мар’їнка можна знайти за посиланням: http://galleryua.com/photo/marinskij-rajon/12786-marinka/). Цей факт закономірно викликає підозру про правдивість всього матеріалу, поданого у сюжеті «Офіцер у Мар’їнці розповів, чому бойовики так плекають війну». Обґрунтовано виникає питання ідентифікації того, де і що саме відзнято журналістами ТСН-Новин і змонтовано в цьому сюжеті.

Слід зазначити, що авторка сюжету жодного разу не звернулася за коментарями до офіційних представників УПЦ. Відповідно, свої твердження вона будувала виключно на основі власних, досить упереджених міркувань, незрозумілих інтересів, заангажовано та без коментарів сторони, гідності якій завдано шкоди.

25 серпня на сайті ТСН з’явилася псевдоновина «На Закарпатті монастир відмовився від Московського патріархату» (http://tsn.ua/ukrayina/na-zakarpatti-monastir-vidmovivsya-vid-moskovskogo-patriarhatu-481141.html). В ній тиражується дезінформація прес-служби так званої Карпатської єпархії УАПЦ про те, що у Закарпатській області Свято-Миколаївський монастир УПЦ (МП) у Чинадієво перейшов у підпорядкування УАПЦ. І хоча ще 21 серпня на офіційному сайті УПЦ було розміщене спростування цієї дезінформації, адже в УПЦ не існує Свято-Миколаївського монастиря у с. Чинадієво, адміністратори сайту ТСН з невідомих міркувань не взяли це до уваги. Такі дії слід розцінювати як навмисне введення в оману читачів інформаційного ресурсу.

Наступного дня, 26 серпня, в ТСН вийшов сюжет під назвою: «На Тернопільщині через релігійний конфлікт селяни перекрили дорогу» (http://tsn.ua/video/video-novini/na-ternopilschini-cherez-religiyniy-konflikt-selyani-perekrili-dorogu.html?type=1554). Ще перед початком сюжету телеведуча спотворила факти, що нібито селянам села Колосова на Тернопільщині заважають перейти в «Київський патріархат» священик та чиновники. Надалі в сюжеті журналістка дезінформує глядачів, буцімто прихильники «Київського патріархату» три місяці не можуть дочекатися від Тернопільської ОДА дозволу зареєструвати нову релігійну громаду. Натомість правда полягає в тому, що ніхто не заважає цим селянам переходити «УПЦ КП». Для цього їм найперше потрібно хоча б подати прохання про створення в селі Колосова нової релігійної громади. Але вимоги «бунтарів» (за висловом автора сюжету) полягають в тому, щоб перереєструвати існуючу громаду, змінивши її юрисдикцію з УПЦ на так званий Київський патріархат. А цьому на заваді стали не священик і чиновники, а інші жителі Колосової, які, на відміну від тих людей, що давали інтерв’ю, є членами релігійної громади. Законодавство України забороняє примусово, без згоди цих жителів Колосової, переводити їх релігійну громаду до іншої юрисдикції. Про це в сюжеті ані слова. Його автор прагне створити враження, що нібито для того, щоб ліквідувати в селі громаду УПЦ шляхом переведення її до розколу, достатньо порахувати проценти з результатів голосування загальних зборів села. Прихильникам «УПЦ КП» насправді не так важливо, щоб у них в селі була парафія «Київського патріархату». Їх головна мета – ліквідувати парафію УПЦ.

Українська Православна Церква вже неодноразово зверталася до керівництва телеканалу «1+1» з проханням припинити дезінформувати громадськість шляхом наклепів і спекуляцій стосовно Церкви. Жодного разу відповіді від пана Ткаченка О.В. чи інших уповноважених осіб не надходило.

Враховуючи масштаби глядацької аудиторії «1+1 медіа», в умовах суспільної нестабільності регулярна дезінформація щодо висвітлення питань церковного життя в Україні становить загрозу для української держави. Адже діяльність цих так званих ЗМІ походить на елемент гібридної війни, мета якої полягає в розпалюванні внутрішніх конфліктів і подальшій дестабілізації ситуації в державі.

Джерело

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter или Отправить ошибку, чтобы сообщить об этом редакции.
Если Вы обнаружили ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите Ctrl+Enter или эту кнопку Если Вы обнаружили ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите эту кнопку Выделенный текст слишком длинный!
Читайте также