Перемога образу священика

24 Апреля 2017 14:45
519
   Перемога образу священика
    Що означає перемога священика УПЦ на Голосі країни? Дозволю собі висловити декілька думок на цю тему.
    Думаю, що це не тільки перемога вокалу, рівень якого в о. Олександра дійсно дуже високий. Але вокал та виконання належно оцінюють тренери, спеціалісти в цій сфері. Люди ж здебільшого голосують за образ, за людину. Люди голосують серцем. Тому, це перемога в тому числі й образу, образу священика.
    Маю відчуття того, що люди, а точніше суспільство, скучило за справжнім образом священика. Я маю на увазі, головним чином, зовнішнє, не церковне або навколоцерковне суспільство, яке бачить лише ті образи священиків, здебільшого негативні, які їм малюють у ЗМІ. Церковні ж люди ці образи достойних пастирів бачать дуже часто. Адже, дійсно, більшість священиків є достойними і позитивними. Але їх не бачать, їх рідко показують по телевізору. Адже і о. Олександра Клименка до певного часу знали лише кілька сотень його прихожан.
    Люди за останній час в нашій країні вже наситилися образами священиків - революціонерів, політиканів, політруків, пропагандистів. Але в храми до них люди не йдуть. Ті храми заповнені людьми, в яких служать священики, подібні до о. Олександра. Люди йдуть до того колодязя, де є жива вода.
Адже якщо люди хочуть послухати про політику, вони йдуть на площі та майдани, а якщо про Бога, то в храми. І біда для священика, якщо він в храмі проголошує те, що люди чують на майданах. Люди тоді, дійсно, голосують ногами.
    В даному випадку о. Олександр сам прийшов до людей, прийшов на їхню територію, де вони його не очікували бачити, і показав образ священика. Той образ, за яким скучила страждена людська душа. Показав цьому світові ікону й красу іншого світу, світу Бога, світу Церкви, світу добра, краси й благодаті.
    П. С. Додам ще: перемога не лише образу, але й змісту. Адже зміст творить собі форму, тобто образ.