Митрополит Анатолій (Гладкий): невже Порошенкові байдужа доля мільйонів православних українців?

30 Ноября 2015 21:06
1837
Митрополит Анатолій (Гладкий): невже Порошенкові байдужа доля мільйонів православних українців?
Кілька днів тому, виступаючи перед голландськими студентами, Президент України Петро Порошенко пожалів постраждалих на Донбасі протестантів, але жодного слова не сказав про полум'я релігійної ворожнечі, яке дедалі охоплює Західну Україну. Про це Спілці православних журналістів заявив митрополит Анатолiй (Гладкий), керуючий Сарненською і Поліською єпархією УПЦ, коментуючи підпал та пограбування Свято-Іверського храму у місті Рокитне.

«Дуже прикро, що Презедент не говорить про становище Української Православної Церкви. Прихожани УПЦ, яких сьогодні залякують, чиї храми оскверняють, хочуть захисту з боку Порошенка, щоб на їх біди також звернули увагу. Сьогодні нелегкі часи для УПЦ на Рівненщині, Тернопільщині, Волині, але ні місцева, ані районна чи обласна влади не приділяють цій проблемі належної уваги. Чим Українська православна церква заслужила такий біль?», — заявив митрополит Анатолій.

«Вчора злочинці вдерлися у Свято-Іверський храм міста Рокитне, підпалили Святий Престол, спалили Святий Антимінс з мощами, напрестольне Євангеліє, Святі Дари, пограбували церковну касу та підпалили храм ще у трьох місцях. Навіть якби це був поодинокий випадок – слід було б здіймати національну тривогу і замислюватися над духовним станом наших громадян. Але йдеться про масові переслідування, утиски вірян та духовенства» — додав владика.

Коментуючи сам підпал, владика Анатолій заявив: «Такий вандалізм та агресія – це болюча рана на тілі УПЦ, яка не встигає загоїтись. Адже це не перший підпал святині у Сарненській єпархії Рівненської області. За минулий рік їх було близько десяти. А за останніх два тижні це уже другий випадок. Першим підпалили Свято-Троїцький храм. Підпал було здійснено у 4 місцях. Славо Богу, що вандалам не вдалося повністю зруйнувати святиню».

Митрополит Анатолій вважає, що дії вандалів носять спрямований характер. «Нам не відомо, хто здійснює ці напади, але, на мою думку, це не хаотичні набіги, адже жодна церква іншої конфесії не постраждала, хоча у Сарненській єпархії їх чимало. Очевидно, що такі дії проти УПЦ здійснюються свідомо і цілеспрямовано, проте ні місцева, ні районна, ні обласна влади не можуть зарадити і знайти винних. Нам не допомагають ні матеріальним відшкодуванням, ні пошуком вандалів. Ми хочемо звернутися до Президента Порошенка з проханням захистити Українську православну церкву. Просимо звернути увагу на наше горе і запобігти подальшим злодіянням, спрямованим проти вірян УПЦ. Я вважаю, що увага Президента не буде зайвою для УПЦ в такий важкий час», — наголосив владика.
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter или Отправить ошибку, чтобы сообщить об этом редакции.
Если Вы обнаружили ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите Ctrl+Enter или эту кнопку Если Вы обнаружили ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите эту кнопку Выделенный текст слишком длинный!
Читайте также