Київський Патріархат збільшив агресію у селі Птича

08 Ноября 2015 15:45
2373
Київський Патріархат збільшив агресію у селі Птича

У селі Птича Дубенського району продовжуються сутички між двома релігійними громадами, які не можуть поділити православний храм. 7 листопада близько обіду пристрасті перейшли межі сільських сварок, створивши вкрай небезпечну ситуацію для всіх жителів села.

Після того, як 1 листопада ключ від храму, який стояв зачиненим близько року, опинився у руках громади КП, ситуація у Птичі не може стабілізуватися. Неодноразові засідання у стінах Дубенської РДА також не вносять ясності, адже жодна із общин не готова до переговорів. І поки очікується рішення апеляційного суду, селяни чинять свій власний суд. Людський.

7 листопада, ранок, поминальна субота. Біля стін храму збираються правоохоронці із дубенської міліції. Як нам повідомили, їх було викликано для забезпечення порядку та запобігання неправомірних дій з боку обох сторін. Проходимо далі, бачимо, що двері храму уже відчинені представниками КП, і вони готуються до служби. Міліція, яка повинна була не допускати представників жодної із громад на територію церкви до винесення рішення суду, не чинить жодних дій. На питання відповідають неохоче та двозначно натякають, щоб ми припиняли зйомку.

У цей час на подвір’ї отця Ніколая, яке знаходиться лише в кількох кроках від церкви, прихожани УПЦ також готуються до служби. Вона проходить в імпровізованому храмі, у гаражі настоятеля. Саме тут уже протягом року віряни УПЦ проводять всі богослужіння. В цей час представники КП починають покидати храм, так і не розпочавши служби. Вони вішають на двері свій замок, ключі від якого є тільки у їх громади, та починають розходитись, залишаючи декілька своїх представників при церкві.

По завершенню служби, прихожани УПЦ прийняли рішення повісити на дверях храму власний замок, щоб перешкодити подальшому неправомірному вторгненню громади КП на його територію. Адже всі документи на право володіння храмом поки що належать УПЦ. Щоб ввійти на територію, яка контролюється прихильниками КП, віряни УПЦ розділяються на дві групи, одна заходить через ворота, а друга позаду храму, йдучи одразу до дверей.

До храму починають збігатися представники КП та правоохоронні органи. Останні намагаються хоч якось врегулювати розпалений конфлікт. Після того як правозахиснику громади УПЦ вдалося витягнути обіцянку від заступника міліції, що вони триматимуть територію храму під охороною, запобігаючи неправомірним проникненням, громада УПЦ покинула подвір’я, та почала рухатись в сторону дому настоятеля.

За ними рушили розлючені прибічники КП, які погрожували зняти ворота та підпалити хату православного священника. Загальна шарпанина тривала хвилин з 15, поки правоохоронці, ввійшовши на подвір’я настоятеля Ніколая, перекрили вхід до хати, громада КП залишилась за воротами.

На разі ситуація у Птичі потребує постійного контролю з боку міської влади та правоохоронних органів, які б змогли зайняти нейтральну позицію по відношенню до обох громад, та забезпечити максимальний захист людей. Саме це необхідно зараз жителям села.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter или Отправить ошибку, чтобы сообщить об этом редакции.
Если Вы обнаружили ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите Ctrl+Enter или эту кнопку Если Вы обнаружили ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите эту кнопку Выделенный текст слишком длинный!
Читайте также