«Ми українці, вони українці. Ми не розуміємо чого вони від нас хочуть!» - вірні УПЦ про ситуацію навколо храму в Колосова

11 Сентября 2015 20:01
1710
«Ми українці, вони українці. Ми не розуміємо чого вони від нас хочуть!» - вірні УПЦ про ситуацію навколо храму в Колосова

«Ні на одну Церкву не нападають, а на нашу Православну віру увесь час нападають. І ми українці, і вони українці. Я не знаю чого вони хочуть від нас! Кожна людина має розум, і має своє віросповідання. Ми їх не зачіпаємо, наша Церква правильна, наша Церква законна, наш храм зареєстрований. Чого його незаконно відбирають у нас?!», - з розпачем розповідає жителька села Колосова.

В селі Колосова Кременецього району, що на Тернопільщині, минулої неділі, 6 вересня, сталася міжконфесійна сутичка, яку спровокували керівники Тернопільської обласної державної адміністрації.

«І влада йде не за народом, а проти народу, проти закону, проти законної віри, проти законної Церкви, проти людей. Ми не прийшли сюди з кийками, з гранатами, ми прийшли сюди з хрестом», - говорять місцеві жителі.

Тут ще з квітня не вщухає протистояння за місцевий храм Іоана Богослова – село розділилося приблизно навпіл: частина селян залишилися вірними Українській Православній Церкві, інша – відійшла до Київського Патріархату. Проте замість того, аби зареєструвати нову громаду прихильники Київського Патріархату подали заяву на перереєстрацію всієї громади УПЦ Колосової на УПЦ КП. Тобто проти їх власної волі принаймні півсотні колосовян (а у селі живе всього 385 осіб) намагаються буквально навернути в чужу віру. Підтримка такого рішення на рівні ОДА означала б ліквідацію православної громади та передачу храму прихожанам Київського Патріархату.

Звичайно, селяни були обурені і звернулися до органів місцевої влади та суду. 26 серпня вони отримали офіційну ухвалу на заборону перереєстрації громади від Кременецького районного суду. Але попри це, голова Тернопільської Державної Адміністрації Степан Барна та його заступник Кульчицький вже 28 серпня санкціонували зміни до статуту громади УПЦ села Колосової, перетворивши її на громаду Київського Патріархату.

Ця вочевидь незаконна дія дестабілізувала ситуацію. Одночасно дійсними лишалися документи з протилежним значенням. Тепер у обох громад на руках були нібито законні підстави на користування храмом, посадовці буквально провокували їх до зіткнення. Як православні віряни не благали посадовців взятися за голову та призупинити дію сумнівного рішення, попереджаючи про наслідки, їх не послухали. І сутичка сталася. Із криками, образами, стусанами та жорсткою штовханиною біля дверей церкви.
Про наслідки, до яких призводить халатність тернопільських посадовців, дивіться спеціальний репортаж Першого Козацького.

3:01 прихожанка УПЦ села Колосова розповідає про участь Правого Сектору у конфлікті
3:56 православні прихожани УПЦ готуються до спроби штурму церкви з боку УПЦ КП
7:23 благочинний УПЦ КП Кременецького Району отець Анатолій (Довгалюк) подає свій погляд на ситуацію
10:56 парафіяни УПЦ зачитують ухвалу Кременецького районного суду про заборону перереєстрації громади
12:40 настоятель церкви святого Івана Богослова УПЦ села Колосова отець Анатолій (Сімора) відповідає на пропозицію опонентів
14:17 початок штурму храму представниками КП
17:14 парафіянка КП з Колосова висловлює суть своїх претензій до УПЦ
18:56 парафіянка УПЦ з сусіднього села говорить про атаку на православну віру та закликає до мирного порозуміння
20:02 спільна резолюція святих отців

За матеріалами телеканалу "Перший Козацький"

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter или Отправить ошибку, чтобы сообщить об этом редакции.
Если Вы обнаружили ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите Ctrl+Enter или эту кнопку Если Вы обнаружили ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите эту кнопку Выделенный текст слишком длинный!
Читайте также