Монахині старовинного монастиря на Сумщині проситимуть Президента розмежувати їх обитель та чоловічу колонію

20 Августа 2015 13:06
1318
Монахині старовинного монастиря на Сумщині проситимуть Президента розмежувати їх обитель та чоловічу колонію

Монахині збирають підписи на підтримку розмежування Гамаліївського Харалампієвського жіночого монастиря та чоловічої колонії ШВК-66 та планують звернутися до Президента України Петра Порошенка.

Цю ініціативу благословив єпископ Конотопський та Глухівський Роман, а втілюють в життя благочинний церков Шостки та району отець Петро, ігуменя Софія, віруючі та небайдужі горожани. 

Харлампіївський монастир, який у 1713-1924 рр. діяв поблизу села Гамаліївка Шосткинського району, сьогодні міг би стати потужним паломницьким центром, якби не став  частиною в’язниці.

Перше, що впадає у очі людям, які їдуть до Шостки із Сум – собор Різдва Пресвятої Богородиці за височезним парканом та колючим дротом. Наразі він є тюремною церквою, куди регулярно приїздить правити службу священик. Поряд із собором знаходяться колишні келії монастиря, а зараз тут розташовані лазня для засуджених, майстерні та адміністративні приміщення.

Сам комплекс монастиря є пам’яткою архітектури національного значення та має історичну цінність – тут знаходиться усипальниця родини Скоропадських, зокрема поховані один з останніх гетьманів Іван Скоропадський та його дружина Анастасія.

Формальні умови для передачі собору та монастирських приміщень є – ще Віктор Ющенко, будучи Президентом, підписав указ №4/2010 «Про деякі питання збереження ансамблю пам’яток Гамаліївського Харлампієвого монастиря», в якому йдеться про звільнення Шосткинською ВК-66 приміщень і будівель колишнього монастиря. Але для виконання цього указу потрібні чималі кошти для перенесення колонії в інші приміщення. Керівництво колонії згодне повернути приміщення Церкві, але одного указу Президента для цього недостатньо. Пише РІСУ, зі слів представника Громадської організації «Опора» Ірини Стегній.

За матеріалами РІСУ

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter или Отправить ошибку, чтобы сообщить об этом редакции.
Если Вы обнаружили ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите Ctrl+Enter или эту кнопку Если Вы обнаружили ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите эту кнопку Выделенный текст слишком длинный!
Читайте также