В УПЦ видали перший науковий альманах про взаємини Київської Русі та Афону

23 Июля 2015 18:21
1111
В УПЦ видали перший науковий альманах про взаємини Київської Русі та Афону

Перший випуск наукового альманаху «Афонська спадщина» («The Athonite Heritage») присвячено 1000-літтю давньоруського чернецтва на Афоні і 220-річчю кончини преп. Паісія Величковського (+28 листопада 1794).

Альманах підготовлено в рамках видавничих проектів Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні та рекомендовано до друку рецензійною комісією Української Православної Церкви і Вченою радою Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка. Видано з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

Видання унікальне тим, що на його сторінках вперше авторитетні вчені з різних країн намагаються ретельно дослідитиісторію взаємин Київської Русі і країн Центрально-Східної Європи зі світовим центром православного чернецтва і містицизму на Афоні.

У першому випуску альманаху опубліковані матеріали міжнародної наукової конференції «Русь і Афон: тисячоліття духовно-культурних зв’язків», що відбулася у Чернігові (Україна) 28-29 листопада 2014 р.

За словами головного редактора альманаху – директора Міжнародного інституту афонського спадщини в Україні Сергія Шумило, випуск направлений на системне і різностороннє висвітлення історії та духовно-культурної спадщини Святої Гори Афон у розвитку слов’янських країн і Київської Русі. Він також покликаний розширити уявлення про тисячолітні духовні і культурні зв’язки Київської Русі і Афона, про вплив афонських традицій на багато пластів духовного, культурного і навіть політичного життя слов’янського світу.

Відкривається альманах вітальним словом Принца Уельського Чарльза, який є почесним головою Міжнародного товариства «Друзі Святої гори Афон» (Великобританія).

Кількість сторінок – 512, є велика кількість кольорових ілюстрацій. Альманах розрахований на науковців, викладачів, священнослужителів, студентів, аспірантів і всіх, хто цікавиться церковною історією і афонською спадщиною.

До складу редакційної колегії альманаху увійшли: професор Оксфордського університету, митрополит Діоклійський Калліст Уер (Оксфорд, Великобританія); ректор Київської духовної академії і семінарії, керуючий справами УПЦ, митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (Київ, Україна); директор Інституту археології НАНУ, д.і.н., академік НАНУ П. П. Толочко (Київ, Україна); член-кореспондент Афінської академії, д.і.н., професор А.-Е. Тахіаос (Салоніки, Греція); старший науковий співробітник Оксфордського центру візантійських досліджень, відповідальний секретар Міжнародного товариства «Friends of Mount Athos» д-р Грехем Спік (Оксфорд, Великобританія); директор Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні С. В. Шумило (Київ, Україна), та інші.

За матеріалами офіційного сайту УПЦ

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter или Отправить ошибку, чтобы сообщить об этом редакции.
Если Вы обнаружили ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите Ctrl+Enter или эту кнопку Если Вы обнаружили ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите эту кнопку Выделенный текст слишком длинный!
Читайте также