Про що писав афонський монах останньому кошовому Запорізького війська – опубліковано невідомі листи Паісія Величковського

13 Июля 2015 19:24
1367
Про що писав афонський монах останньому кошовому Запорізького війська – опубліковано невідомі листи Паісія Величковського

Невідомі листи святого Паісія Величковського на Запорізьку Січ і до останнього кошового запорізьких козаків Петра Калнишевського вперше опубліковано в книзі Сергія Шумило «Прп. Паісій Величковський і Запорізька Січ».

В книзі опубліковані шість листів прп. Паісія на Запорізьку Січ, які були знайдені в українських архівах. Також аналізується історія взаємин прп. Паісія, афонського і молдавського чернецтва із запорізьким козацтвом.

Разом із тим, в книзі представлені рідкісні документальні свідчення з архівів України та Афону, які відкривають нові факти про святого Паісія в Афонському монастирі Сімонопетра і обителі св. Костянтина на Афоні.

За словами директора Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні Сергія Шумило – автора книги, знайдені листи виявилися цінним джерелом, що доповнює відомості як про святого Паісія, так і про останнього кошового отамана Запорізької Січі.

«Петро Калнишевський закінчив своє життя послушником в Соловецькому монастирі на 113 році життя, до цього відбувши близько 25 років в підземному ув’язненні-затворі. Тому згадані документи можуть служити важливим доповненням до життєпису не тільки прп. Паісія, а й святого праведного Петра Калнишевського, рішення про канонізацію якого прийнято Священним Синодом Української Православної Церкви в минулому році (пам’ять 31 жовтня / 13 листопада)», – відзначає автор книги Сергій Шумило.

Книга видана Міжнародним інститутом афонської спадщини в Україні та видавництвом «Спадщина Православного Сходу» з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Онуфрія. Видання приурочене до 220-річчя кончини прп. Паісія Величковського і 1000-річчю давньоруського чернецтва на Афоні.

Науковий редактор книги – відомий грецький професор Антоній-Еміль Н. Тахіаос.

Книга може бути цікава як фахівцям з історії Афону та Запорізького козацтва, так і всім, хто цікавиться церковною історією.

Офіційний сайт УПЦ

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter или Отправить ошибку, чтобы сообщить об этом редакции.
Если Вы обнаружили ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите Ctrl+Enter или эту кнопку Если Вы обнаружили ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите эту кнопку Выделенный текст слишком длинный!
Читайте также